Home » 6 tips voor het eerste jaar pensioen (en de jaren daarna)

6 tips voor het eerste jaar pensioen (en de jaren daarna)

Na een half jaar genieten van vakanties en de dag nemen zoals die komt, is het er plotseling: dat zwarte gat van het pensioen. Geen lange werkweken meer, maar eindeloze tijd. Voor starters op de arbeidsmarkt klinkt dit als een droom, maar voor mensen die lange tijd in het werkritme hebben gezeten, is het soms even schrikken. Het kan dan handig zijn om jezelf al vóór je pensioen voor te bereiden op die nieuwe periode in je leven. In dit blog help ik je op weg om het eerste jaar pensioen en de jaren daarna met veel voldoening in te vullen.

Samen met pensioen

Gaat je partner ook met pensioen? Dan zullen jullie veel meer tijd met elkaar gaan doorbrengen. En dat gaat niet altijd meteen goed. Was de ene partner altijd verantwoordelijk voor het huishouden, wil de ander er iets in veranderen. Of het tegenovergestelde: de partner die verantwoordelijk was voor het huishouden hoopte op wat extra hulp, maar ziet de partner iedere ochtend naar het nieuwe hobbyproject vertrekken. Wat kun je dan doen in zo’n situatie? Mijn advies is: praat erover, spreek je verwachtingen uit en stem goed af.

Wees vrij, en geef elkaar de ruimte

Als je je verwachtingen naar elkaar uitspreekt, kan het natuurlijk gebeuren dat de verwachtingen niet helemaal overeenkomen. Probeer elkaar dan toch zoveel mogelijk de ruimte te geven om invulling te geven aan het pensioen. Of het nu gaat om een hobby oppakken, een verre reis maken, of meer tijd met de kleinkinderen doorbrengen: praat er met elkaar over en geef elkaar de ruimte, zodat je niet langs elkaar heen gaat leven. Blijf daarnaast ook dingen doen die je altijd al met anderen deed. Een weekje met vriendinnen op vakantie, naar de sauna met je dochter of een voetbalwedstrijd bezoeken met je zoon: blijf het doen! Zo bewaar je je eigenheid en wordt de tijd met je partner waardevoller en minder krampachtig.

Blijf het eerste jaar pensioen in je ritme

Wanneer jullie op een rijtje hebben wat ieders verwachtingen zijn en hoe jullie ieder de vrije tijd willen gaan invullen, is het belangrijk om in een ritme te blijven. Vooral de volgende punten kunnen je enorm helpen in je eerste jaar pensioen:

Blijf studeren en jezelf ontwikkelen. Een studie of cursus houdt je geest scherp, brengt je in contact met nieuwe mensen en geeft je onderwerpen om met je partner over te praten. Verschillende universiteiten in ons land bieden korte cursussen aan speciaal gericht op mensen die altijd gewerkt hebben en hun hersenen willen blijven trainen. Afstandsonderwijsinstellingen zoals de Open Universiteit en LOI en bieden kortlopende cursussen aan op verschillende gebieden, zoals kunstgeschiedenis. Of ga die taal of vaardigheid leren via de lokale culturele instelling of de bibliotheek!

Blijf bewegen. Niets is zo slecht voor het welbevinden van een mens als je de hele dag te verplaatsen van de keuken naar de woonkamer naar de slaapkamer. Ga erop uit, maak die wandeling, ga elke dag even boodschappen doen, neem de trap of begin met een sport die je altijd al hebt willen beoefenen. Elke dag een half uur bewegen doet veel voor je gezondheid en je welbevinden. Op deze manier blijven je spieren soepel en houd je jezelf in een goede (mentale) conditie.

Let op je eten. Natuurlijk is het heerlijk om, als je het geld hebt, elke dag uit eten te gaan of uitgebreid te koken met meerdere glazen wijn. Maar voor je het weet, zitten de kilo’s eraan en zit je jezelf letterlijk en figuurlijk in de weg. Probeer door de week lekker te genieten van gezonde en smaakvolle maaltijden die je zelf bereidt. Ga in het weekend lekker uit eten in die leuke restaurants waar jullie altijd al wilden eten. Pak de auto en laat je verrassen in de steden waar jullie altijd al graag naar toe wilden. Of neem een NS-abonnement en ontvang elk kwartaal leuke tips voor stedentrips en goede restaurants.

Maak muziek. Geen betere manier om te ontspannen dan door het maken van muziek. Speelde je als kind een instrument? Pak het weer op! Heb je altijd al de droom gehad om een instrument de bespelen? Dan is nu het moment om ermee te beginnen. Meld je aan bij een muziekschool, ga bij een koor, pak de muziekstukken weer op die je altijd met veel plezier speelde. Geniet van de schoonheid van de klanken die je zelf voortbrengt, oefen (al dan niet onder begeleiding van een docent) en ontwikkel jezelf. Ben je niet muzikaal aangelegd? Bezoek concerten, ga naar het theater of een filmhuis.

Maak nieuwe vrienden. Tijdens je werkzame leven werd je dagelijks omringd door mensen die niet tot je directe familie behoorden. Ze gaven je nieuwe inzichten en perspectieven. Ik raad je aan om die “andere mensen” te blijven opzoeken, juist in het eerste jaar pensioen. Ga mee op een groepsreis, meld je aan bij een cursus of als vrijwilliger bij een organisatie waar je iets mee hebt. Breid je netwerk uit en laat je verrassen door de inspirerende verhalen en zienswijzen van anderen.

Slaap! Het is heel verleidelijk om tot diep in de nacht het internet af te struinen, urenlang te borrelen of gewoon niets te doen. Er is immers geen noodzaak om de volgende ochtend scherp te zijn. Maar een slaaptekort is voor niemand prettig. Pak daarom voldoende slaap per etmaal en probeer een slaapritme aan te houden waar jij je prettig bij voelt. Op deze manier houd je energie om de dingen te doen waar je zo gelukkig van wordt.

Laat los, maar denk ook vooruit

Het is natuurlijk heerlijk om direct na je laatste werkdag op een lange, welverdiende vakantie te gaan. Daar is dan ook niks mis mee. Maar denk ook na over wat je in het eerste jaar pensioen wilt doen met zoveel tijd. Begin je aan je pensioen zonder voorbereiding, dan is de kans groot dat je na een tijdje alsnog in het beruchte zwarte gat valt. Bereid je daarom voor op de periode erna en sluit tegelijkertijd je carrière goed af. Op deze manier kun je echt genieten van het eerste jaar van je pensioen én de vele jaren daarna.

Wil je graag handvatten om invulling te geven aan je eerste jaar pensioen en daarna? Bekijk dan de Pensioen in zicht checklist! Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat je moet weten over uitkomstbekostiging
PIZ 35 vitaliteit oudere medewerkersVitaliteit van oudere medewerkers? Feiten en cijfers

SPECIAAL VOOR JOU