Home » Collega met pensioen – afscheid in coronatijd
By | Published On: 20 april 2021| Views: 203|

Collega met pensioen – afscheid in coronatijd

Bij veel bedrijven en organisaties wordt er een afscheidsfeest of -receptie georganiseerd wanneer een collega met pensioen gaat. In de meeste gevallen is dit een feestelijke bijeenkomst waarin er afscheid wordt genomen van de vertrekkende collega en er waardering wordt geuit voor de (jarenlange) trouwe dienst. Maar hoe moet dat nu in coronatijd? Het organiseren van een feestelijke bijeenkomst is niet mogelijk, maar toch wil je – op de een of andere manier – stilstaan bij dit belangrijke moment voor de vertrekkende collega die een nieuwe levensfase tegemoet gaat.

Het pensioen is voor veel mensen een punt waar ze naar toe hebben geleefd. Ze sluiten hun werkende leven af. Een goed afscheid, waar men met plezier op terug kan kijken, blijkt voor veel gepensioneerden een goede start van hun nieuwe leven. Het is daarom van groot belang om dit moment niet zomaar voorbij te laten gaan. In deze blog geven we een aantal tips voor een goed afscheid van collega’s die tijdens de coronacrisis met pensioen gaan.

Afscheid van het werk – een belangrijk moment

Gepensioneerden geven vaak aan dat ze het afscheid van hun baan – waar ze vaak jarenlang gewerkt hebben – als een belangrijke gebeurtenis beschouwen. Tijdens een receptie of soortgelijke bijeenkomst hebben ze samen met collega’s, en vaak ook met familie, hun werkzame leven op een prettige manier afgesloten. Een moment waar vaak met veel plezier op wordt teruggekeken.

Maar nu is alles anders. Collega’s die in deze coronatijd vertrekken uit het bedrijf krijgen vaak niet het afscheid dat ze eigenlijk verdienen. Soms wordt er nog wel een Zoom-meeting georganiseerd of er wordt een kaartje gestuurd, maar het is niet het afscheid zoals de vertrekkende werknemer het zich misschien had voorgesteld. Ondanks dat hier niets aan te doen is en er vaak ook wel begrip wordt getoond, kan de betreffende collega zich hierdoor minder gewaardeerd en gezien voelen. En dat zou ontzettend vervelend zijn en kan vervelende gevolgen met zich mee brengen. Nee, dat wil niemand. Jij gunt een vertrekkende collega toch ook een waardig afscheid?

Lees ook: Help, mijn man gaat met pensioen!

Tips voor het afscheid van een collega in coronatijd

Laat het afscheid van een collega – ook in coronatijd – nooit zomaar voorbijgaan. Maar op welke manier kun je een vertrekkende collega’s tijdens de coronacrisis toch in het zonnetje zetten bij zijn/haar pensioen? We geven enkele tips;

Laat je gezicht zien

Wanneer de vertrekkende collega nog op kantoor werkt, spreek dan met de collega’s en leidinggevenden af dat iedereen om de beurt even langs de werkplek van de betreffende collega gaat. Maak een praatje, geef een klein cadeautje of eet bijvoorbeeld samen een traktatie. Het zorgt ervoor dat de collega zich gezien voelt.

Online feestje

Een online feestje – bijvoorbeeld via Zoom of Teams – kan natuurlijk wel, maar zorg ervoor dat het goed voorbereid wordt. Geef bijvoorbeeld iedereen de ruimte om kort wat te zeggen of bereid samen iets ludieks voor. Hoe leuk is het bijvoorbeeld als iedereen een feesthoedje op heeft of als de directeur inbelt voor een persoonlijke boodschap?

Maak een videoboodschap

Maak met alle collega’s een videoboodschap waarin er wordt stilgestaan bij het vertrek van de betreffende collega. Denk aan; anekdotes, een gedicht, een persoonlijk lied, een boodschap vanuit het management, de lievelingsmuziek, een sketch etc.

Een cadeau met aandacht

Ga met de vertrekkende collega in gesprek over een passend cadeau. En zorg ervoor dat je er als bedrijf of o