By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 1924|

Help, mijn man gaat met pensioen!

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken daarnaar uit. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Maar je kunt er ook wat tegenop zien. Je hoort wel eens over dat zwarte gat. Gelukkig valt dat in de praktijk vaak mee. De meeste mensen vinden na enige tijd goed hun eigen draai. Toch kan het verraderlijk zijn. Want ook mensen die uitkijken naar hun pensioen, vallen soms echt in dat ‘zwarte gat’.

 

Dit is de laatste van vier blogs over pensionado’s die dit overkwam. Misschien kan je leren van de ervaringen van Janneke en Pieter, een echtpaar dat echt even een nieuwe balans moest zien te vinden. Help, mijn man gaat met pensioen!

Janneke, vrouw van een drukbezette directeur

Pieter heeft gewerkt als directeur van een groot bouwbedrijf. Veel verantwoordelijkheden, altijd druk, vaak weg. Zijn vrouw Janneke is altijd thuisgebleven voor haar man en kinderen. Als Pieter thuiskwam van zijn werk, zorgde ze dat het huis aan kant was en dat het thuis gezellig was. Zodat haar man het fijn had en ze het beiden fijn hadden. Echte ‘quality time’. Als hij er was, was zij er voor hem. Als hij werkte, vermaakte ze zich prima. Janneke prijst zich gelukkig dat zij en haar man het zo goed hebben samen.

Onderlinge ergernis

Pieter heeft veel zin in zijn pensioen, net als Janneke. Janneke heeft er echt naar uitgekeken om haar man meer om zich heen te hebben. Ze gunt hem een leven met minder stress. En nu het zover is, is het toch flink wennen. Vooral voor Janneke, want die is gewend om thuis de dingen op haar manier te doen. Eerst lekker uitgebreid de krant lezen, met een kop koffie. Om 10 uur haar vriendin bellen. En ’s middags, als het werk thuis is gebeurd, een wandeling met de buurvrouw. Maar als ze ’s morgens naar beneden komt, zit Pieter de krant al te lezen. Als ze haar vriendin belt, vraagt hij: “Maar je belde haar gisteren toch ook al?” En als ze weg wil om te gaan wandelen, vraagt hij: “Zal ik meegaan?”

Kortom, Pieter neemt een stuk van haar ruimte in. Overigens zonder dat hij zichzelf daarvan bewust is. Janneke wil graag samen met hem naar het museum. Maar als ze dat voorstelt, dan zegt hij: “Mwah, dat is niet echt mijn ding.” Kortom, kleine dingetjes die onderlinge ergernis geven. Maar Janneke zegt niets; ze is een pleaser. Ze is gewend om het vooral de ander naar de zin te maken.

Nieuwe balans vinden

Ongeveer een jaar later komen ze op straat een oud-collega tegen. Die vraagt hoe het met hun beiden gaat. Pieter zegt: “Het is heerlijk.” Maar aan de reactie van Janneke merkt de oud-collega wel dat zij er iets anders over denkt. Na wat doorvragen geeft Janneke toe dat ze het best lastig vindt de nieuwe balans te vinden. Pieter hoort dat voor het eerst. Hij schrikt daar best van, want hij houdt veel van zijn vrouw.

Janneke beseft dat ze moet leren om te zeggen wat zij wel en niet prettig vindt. En wat zij graag doet. Ze moet dus het gesprek aangaan. Anders blijft Pieter, onbewust, ruimte van haar innemen. En Pieter moet leren om hiervan bewust zijn te zijn en om meer rekening te houden met zijn vrouw. Het is belangrijk dat ze allebei leren omgaan met de nieuwe situatie. En als er ergernis is, moeten ze niet elkaar de schuld geven. Want het ligt aan de veranderde balans. Janneke heeft iets van haar eigen ruimte verloren, Pieter moet ontdekken hoe hij vormgeeft aan de nieuwe levensfase. Het is belangrijk dat hij geduldig is en naar haar luistert. Dit om te voorkomen dat ze allebei ongelukkig worden.

Help mijn man gaat met pensioen? 4 tips van Janneke

  • Geef elkaar de ruimte
  • Luister naar elkaar
  • Besef dat je een nieuwe balans moet vinden
  • Geef elkaar niet de schuld als het wat minder gaat

Bereid je goed voor, download de checklist

Pieter en Janneke keken allebei uit naar het pensioen van Pieter. Janneke had niet zo iets van: ‘Help, mijn man gaat met pensioen’. Maar ze merkte toch dat het lastig kan zijn de balans te vinden. Wil jij je alvast voorbereiden op het pensioen? Download dan onze checklist ‘Je pensioen in zicht’. Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Deel dit artikel!

Steven Scheer

Steven Scheer is onder meer werkzaam als trainer bij Essenburgh en woont in Zutphen.

Steven is een expert als het aankomt op coaching en voelt zich hierin erg thuis, en werkt daarom ook als docent bij de Hogeschool in Windesheim.

Met het geven van de juiste adviezen helpt hij mensen en organisaties om op een heldere manier te communiceren, zodat ze gezamenlijk complexe vraagstukken kunnen beantwoorden. Hij is muzikaal aangelegd en bespeelt graag instrumenten. Daarnaast  houdt hij van een rustige natuurwandeling.

5e975e60bf285Waarom zorginnovatie achterblijft en wat je eraan kunt doen
blog 29 duurzame medewerkersbetrokkenheidDuurzaam ondernemen? Creëer medewerkers betrokkenheid

Checklist Pensioen in Zicht®

Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.

Omdat er behoorlijk veel verandert in die nieuwe fase, is het niet altijd makkelijk een balans te vinden. Daarom hebben we de belangrijkste aspecten van het pensioen voor je op een rij gezet in deze checklist. Zo kun je alvast aan de slag en begin je goed voorbereid aan die nieuwe en fijne levensfase.