Home » Wat is een redelijk netto pensioen?

Wat is een redelijk netto pensioen?

In de aanloop naar hun pensioentijd maken veel aanstaande pensionado’s de balans op; Hoe ga ik de tijd invullen die komen gaat? Hoe blijf ik bezig? Hoe blijf ik vitaal? En hoe komen mijn financiën ervoor te staan? Vooral dit laatste is iets waar veel (aanstaande) gepensioneerden zich mee bezighouden. En terecht.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Het bedrag dat je (minimaal) nodig hebt om goed te kunnen rondkomen na je pensioen, is voor iedereen anders. Factoren als levensstandaard, persoonlijke situatie, uitgavenpatroon en reserves spelen hierbij een rol.

Om te berekenen hoeveel pensioen je nodig hebt, is het van belang om op een rijtje te zetten hoeveel je per maand (ongeveer) gaat/wilt besteden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken welke inkomsten je na je pensioen kunt verwachten. Komen deze bedragen overeen met elkaar?

Wil je weten hoe je pensioen er nu voor staat? Bekijk op mijnpensioenoverzicht.nl je verwachte pensioenbedrag en wat je tot nu toe hebt opgebouwd.

Gemiddeld netto pensioen in Nederland

Een gemiddeld netto pensioen is lastig te bepalen, omdat er vele uitschieters zijn; sommigen hebben (veel) moeite om rond te komen na hun pensioen, terwijl anderen zich nergens zorgen over hoeven te maken. Echter kan er op basis van cijfers van o.a. het Nibud en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een voorzichtige inschatting worden gemaakt van het gemiddeld netto pensioen in Nederland.

Het gemiddeld netto pensioen per maand wordt berekend door belastingen af te trekken van het bruto pensioen. De belastingen bedragen ongeveer 35-40%.  Rekening houdend met de AOW, aanvullend pensioen, inkomen uit vermogen en overig aanvullend inkomen komt het gemiddeld netto pensioen in 2021/2022 uit op €2200,- – €2500,- per maand. Voor alleenstaanden ligt dit bedrag iets lager; gemiddeld tussen de €1400,- en €1700,-. Let op: deze bedragen veranderen jaarlijks, laat je goed informeren over de meest actuele cijfers.

Inzicht in je financiële situatie

Het pensioenstelsel, de AOW, inflaties en belastingen zijn sterk onderhevig aan veranderingen. Wat nu misschien genoeg lijkt, kan later wellicht te weinig zijn. Zorg er dus voor dat je inzicht hebt in je toekomstige financiën en stel een financiële planning op. Ben jij goed voorbereid op je pensioen?

Essenburgh adviseert je graag m.b.t. jouw financiële planning. We helpen je om de complexe materie eenvoudig en inzichtelijk te maken. Je verkrijgt inzicht in je pensioenopbouw, je financiën (na je pensioen) en je financiële ruimte. Je weet dan wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van je pensioen, zonder je zorgen te hoeven maken over je financiën.

 

Avatar photo
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat is een PIZ cursus?
voorbereiden-pensioenHoe bereid je je voor op je pensioen?

SPECIAAL VOOR JOU