Home » Stappenplan voor het Grote Genieten tijdens je pensioen
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 170|

Stappenplan voor het Grote Genieten tijdens je pensioen

Zeeën van tijd, uitslapen, elke middag borrelen en voor de kleinste dingen ruim de tijd kunnen nemen: dat is het beeld dat veel mensen hebben van het pensioen. En het kan ook! Maar kijk uit dat je na een tijdje niet té ontspannen wordt. Het maakt je inactief waardoor dagen op elkaar gaan lijken en gevoelens van nutteloosheid en verspilde tijd zich gaan opdringen. Zo verdwijnt het genieten van je pensioen naar de achtergrond en dat is jammer! In dit artikel geef ik je handvatten voor het Grote Genieten tijdens je pensioen en deel ik een aantal inspirerende voorbeelden van gepensioneerden die niet “achter de geraniums zijn gaan zitten”. En daardoor vol genieten van hun pensioen.

Actief brein

Met genieten is niets mis, maar het is ook belangrijk om uitdagingen te blijven zoeken. Zonder die uitdaging haal je de pit uit je leven. Je brein zakt in en je wordt laid-back. En dat maakt je pas echt snel ouder! Je brein houdt namelijk van uitdagingen, het wil dat je blijft bewegen (letterlijk, maar vooral ook figuurlijk), dat je blijft leren, en dat je je soms opvreet en denkt: “Hoe red ik me uit deze situatie?”. Zo dwing je je brein om een oplossing te bedenken en blijf je het trainen. Wanneer je je leven op deze manier inricht, kom je van tijd tot tijd in de zogeheten flow. En dat houdt je jong! Om dit voor elkaar te krijgen, bespreek ik hieronder een aantal stappen die je kunt zetten.

Het Grote Genieten in stappen

Stap 1: Droom groot

En neem je dromen serieus! Wat zou je willen doen tijdens je pensioen? Wil je gaan schilderen? Beeld je dan in dat je een expositie houdt met je werk. Zou je voor een aantal maanden of zelfs jaren in het buitenland willen wonen? Schets dan voor jezelf een beeld waarbij je met je partner in de tuin zit van jullie eigen woning in een mooie mediterrane regio. Of wil je graag een boek schrijven? Visualiseer dan dat je het manuscript opstuurt naar een uitgever.

Stap 2: Stel doelen

Dromen zijn natuurlijk heerlijk, maar ze worden pas werkelijkheid als je jezelf concrete doelen stelt. Bijvoorbeeld aan de hand van 3-jaarsdoelen. Ga er eens goed voor zitten en bedenk wat je wanneer zou willen kunnen en doen. Misschien wil je wel Italiaans leren? Spreek dan met jezelf af dat je over drie jaar een toespraak in het Italiaans wilt kunnen houden. Of misschien wil je wel een heel goed toneelacteur worden? Stel jezelf dan tot doel dat je over drie jaar een grote rol bij een toneelgezelschap hebt. Is het altijd al je droom geweest om schrijver te worden? Werk er dan naartoe dat je over drie jaar je eerste boek afhebt.

Stap 3: Maak een planning

En dan niet van de kleine dingen, maar van de grote dingen! Pak een vel papier of je elektronische agenda erbij en zet er “de stippen op de horizon” in. Bijvoorbeeld dat je op 1 juli 2022 in de tuin van jullie appartement in dat leuke Italiaanse dorp wilt zitten. Of dat je op 1 september 2022 het manuscript opstuurt naar drie uitgevers. En ga vervolgens terug-plannen: wat is er nodig en wanneer om dat doel te bereiken? Zet ook die punten in je agend