Stappenplan voor het Grote Genieten tijdens je pensioen
Zeeën van tijd, uitslapen, elke middag borrelen en voor de kleinste dingen ruim de tijd kunnen nemen: dat is het beeld dat veel mensen hebben van het pensioen. En het kan ook! Maar kijk uit dat je na een tijdje niet té ontspannen wordt. Het maakt je inactief waardoor dagen op elkaar gaan lijken en gevoelens van nutteloosheid en verspilde tijd zich gaan opdringen. Zo verdwijnt het genieten van je pensioen naar de achtergrond en dat is jammer! In dit artikel geef ik je handvatten voor het Grote Genieten tijdens je pensioen en deel ik een aantal inspirerende voorbeelden van gepensioneerden die niet “achter de geraniums zijn gaan zitten”. En daardoor vol genieten van hun pensioen.
Actief brein
Met genieten is niets mis, maar het is ook belangrijk om uitdagingen te blijven zoeken. Zonder die uitdaging haal je de pit uit je leven. Je brein zakt in en je wordt laid-back. En dat maakt je pas echt snel ouder! Je brein houdt namelijk van uitdagingen, het wil dat je blijft bewegen (letterlijk, maar vooral ook figuurlijk), dat je blijft leren, en dat je je soms opvreet en denkt: “Hoe red ik me uit deze situatie?”. Zo dwing je je brein om een oplossing te bedenken en blijf je het trainen. Wanneer je je leven op deze manier inricht, kom je van tijd tot tijd in de zogeheten flow. En dat houdt je jong! Om dit voor elkaar te krijgen, bespreek ik hieronder een aantal stappen die je kunt zetten.
Het Grote Genieten in stappen
Stap 1: Droom groot
En neem je dromen serieus! Wat zou je willen doen tijdens je pensioen? Wil je gaan schilderen? Beeld je dan in dat je een expositie houdt met je werk. Zou je voor een aantal maanden of zelfs jaren in het buitenland willen wonen? Schets dan voor jezelf een beeld waarbij je met je partner in de tuin zit van jullie eigen woning in een mooie mediterrane regio. Of wil je graag een boek schrijven? Visualiseer dan dat je het manuscript opstuurt naar een uitgever.
Stap 2: Stel doelen
Dromen zijn natuurlijk heerlijk, maar ze worden pas werkelijkheid als je jezelf concrete doelen stelt. Bijvoorbeeld aan de hand van 3-jaarsdoelen. Ga er eens goed voor zitten en bedenk wat je wanneer zou willen kunnen en doen. Misschien wil je wel Italiaans leren? Spreek dan met jezelf af dat je over drie jaar een toespraak in het Italiaans wilt kunnen houden. Of misschien wil je wel een heel goed toneelacteur worden? Stel jezelf dan tot doel dat je over drie jaar een grote rol bij een toneelgezelschap hebt. Is het altijd al je droom geweest om schrijver te worden? Werk er dan naartoe dat je over drie jaar je eerste boek afhebt.
Stap 3: Maak een planning
En dan niet van de kleine dingen, maar van de grote dingen! Pak een vel papier of je elektronische agenda erbij en zet er “de stippen op de horizon” in. Bijvoorbeeld dat je op 1 juli 2022 in de tuin van jullie appartement in dat leuke Italiaanse dorp wilt zitten. Of dat je op 1 september 2022 het manuscript opstuurt naar drie uitgevers. En ga vervolgens terug-plannen: wat is er nodig en wanneer om dat doel te bereiken? Zet ook die punten in je agenda. Bespreek de dromen, doelen en deze planning ook en vooral met je partner en neem ook de dromen en doelen van hem/haar door. Op die manier weten jullie van elkaar wat jullie willen bereiken, kunnen jullie daar rekening mee houden én elkaar steunen.
Op deze manier heb je de grote lijnen uitgezet en dit geeft je houvast en ruimte om stap voor stap naar het realiseren van je dromen toe te werken. Eigenlijk een “dromen, durven, doen”, maar dan voor je pensioen. Het mooie aan deze methode is dat het Grote Genieten in elke stap verweven zit. Je doet immers wat je leuk vindt en blijft voor structuur zorgen!
De actieve gepensioneerde in de praktijk: 2 voorbeelden
“Ik ontmoet veel gepensioneerden en het is zo mooi om te horen hoe iedereen op zijn manier invulling geeft aan de pensioentijd. Zo heb ik een paar jaar geleden een man van 99 ontmoet die tijdens zijn werkzame leven houtsoorten importeerde uit verschillende landen. Hier ging hij gewoon mee door toen hij met pensioen ging! Hij bleef de uitdaging zoeken en had zelfs al dingen gepland voor over 3 jaar. Zijn geheim? De grote liefde voor zijn vak en bezig blijven! Nog zo’n voorbeeld: de zeer sympathieke, gepensioneerde huisarts van 80 bij mij in de buurt geeft nu pensioentrainingen. Iedere dag gaat hij weer aan de slag. Het kost hem soms wat moeite om op tijd uit bed te komen, maar achteraf heeft hij er nooit spijt van. Het geeft hem voldoening om met verschillende mensen te kunnen samenwerken en van betekenis te zijn.”
Het Grote Genieten: balans tussen ontspanning en inspanning
De eerste tijd dat je met pensioen bent, is het heerlijk om even geen verplichtingen te hebben. Maar pak daarna de draad weer op en breng ontspanning en inspanning in balans. Zorg ervoor dat je de zaken financieel op orde hebt, blijf jezelf uitdagen en stel jezelf doelen. Op die manier blijft of wordt je pensioen een heerlijke tijd. En wordt “plat genieten” (niets hoeft, alles mag) het Grote Genieten. Met grote plannen, kleine en grote uitdagingen, flinke frustraties en van tijd tot tijd lekker in ‘de flow’ zijn, zul je merken dat je nog zo enorm veel kunt betekenen voor je omgeving. En zul je zien dat je een ontspannen actieve gepensioneerde wordt. Die ’s ochtends met plezier opstaat en aan de slag gaat.
Checklist
Wanneer je al met pensioen bent of binnenkort gaat, verandert er behoorlijk veel in je leven. Op sociaal, financieel, fysiek én mentaal gebied. Om die reden hebben we een checklist ontwikkeld die je handvatten biedt om invulling te geven aan je eerste jaar pensioen en daarna. Deze checklist kun je hieronder downloaden.
Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.
Deel dit artikel!

Steven Scheer
Steven Scheer is onder meer werkzaam als trainer bij Essenburgh en woont in Zutphen.
Steven is een expert als het aankomt op coaching en voelt zich hierin erg thuis, en werkt daarom ook als docent bij de Hogeschool in Windesheim.
Met het geven van de juiste adviezen helpt hij mensen en organisaties om op een heldere manier te communiceren, zodat ze gezamenlijk complexe vraagstukken kunnen beantwoorden. Hij is muzikaal aangelegd en bespeelt graag instrumenten. Daarnaast houdt hij van een rustige natuurwandeling.

Checklist Pensioen in Zicht®
Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.
Omdat er behoorlijk veel verandert in die nieuwe fase, is het niet altijd makkelijk een balans te vinden. Daarom hebben we de belangrijkste aspecten van het pensioen voor je op een rij gezet in deze checklist. Zo kun je alvast aan de slag en begin je goed voorbereid aan die nieuwe en fijne levensfase.