Home » Generatiepact

Generatiepact

De AOW- en pensioenleeftijd is de laatste jaren verschoven. Momenteel ligt de AOW-leeftijd – afhankelijk van je geboortejaar – tussen de 66 en 68 jaar. Echter hebben oudere werknemers steeds meer moeite om ‘mee te komen’ met de jongere generatie. Hier liggen verschillende factoren aan ten grondslag. Onder werknemers die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan, is er behoefte om minder te werken of eerder te stoppen met werken. Het generatiepact kan een oplossing bieden.

Wat is een generatiepact?

Een generatiepact is een regeling waarbij arbeidsuren van oudere werknemers worden overgenomen door jongere werknemers. Het voordeel van deze ‘inwisseling’ voor de oudere werknemers is dat ze minder gaan werken, maar tegemoet worden gekomen in het financiële aspect dat hierbij komt kijken. Zo kan een oudere werknemer bijvoorbeeld van fulltime werken (100%) naar parttime werken (60%) gaan, maar wel nog voor 80% uitbetaald krijgen. Daarbij wordt in de meeste gevallen de pensioenopbouw voor 100% voortgezet.

Generatiepact | Voor- en nadelen

Aan het generatiepact zitten verschillende voor- en nadelen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Voordelen

  • Oudere werknemers stoppen niet met werken, maar gaan minder werken. Ze blijven dus wel in dienst, waardoor hun kennis en ervaring niet verloren gaan
  • Werknemers en werkgevers kunnen zelf – in overleg – keuzes maken in de verdeling werkuren-salaris-pensioen
  • Het biedt kansen en mogelijkheden voor nieuwe en jongere werknemers
  • Minder uitval / ziekteverzuim kan afnemen, oudere werknemers blijven vitaler en met meer plezier aan het werk

Nadelen

  • Extra loonkosten voor de werkgever
  • Minder inkomsten voor de werknemer (hier tegenover staat wel dat ze minder mogen werken)
  • Het kan een grote organisatorische en administratieve uitdaging zijn

Generatiepact | Alternatieven

Wanneer een generatiepact binnen jouw bedrijf of organisatie niet mogelijk is, zijn er wel andere mogelijkheden om eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken. Een voorbeeld hiervan is het deeltijdpensioen.

Pensioen In Zicht

De Pensioen In Zicht cursus van Essenburgh kan helpen om te bekijken of het voor jou (financieel) mogelijk is om in de laatste fase van je werkzame leven minder te gaan werken of misschien wel eerder te stoppen met werken. In de pensioencursus komen verschillende aspecten van de (voorbereiding op de) pensioentijd aan bod.

Daarnaast is het bij Essenburgh mogelijk om advies in te winnen met betrekking tot je financiële planning. Je verkrijgt inzicht in de wetgeving, cao, AOW, het pensioenbeleid van jouw organisatie en wanneer het voor jou mogelijk is om te stoppen met werken of je werkzame leven af te bouwen.

 

Avatar photo
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

deeltijdpensioenDeeltijdpensioen
pensioenopbouw-werkgever-werknemerHoeveel betaalt een werkgever aan pensioen?