Home » Is het verstandig om pensioen over te dragen?
By | Published On: 18 augustus 2022| Views: 46|

Is het verstandig om pensioen over te dragen?

Wanneer je wisselt van baan, kan er ook het een en ander veranderen in je pensioenopbouw. Zeker in het geval dat je bijvoorbeeld wisselt van sector of branche, is de kans groot dat je bij een andere pensioenuitvoerder dan voorheen pensioen op gaat bouwen. Je reeds opgebouwde pensioen bij je oude werkgever ben je echter niet kwijt. Later – wanneer je met pensioen gaat – krijg je van verschillende pensioenuitvoerders een beetje pensioen. Is het bedrag dat je hebt opgebouwd echter klein of minimaal, dan kan je ervoor kiezen om dit kleine pensioen af te kopen. Daarnaast is het mogelijk om je pensioen over te dragen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dit wordt waardeoverdracht genoemd.

Wat is waardeoverdracht?

Bij waardeoverdracht neem je je reeds opgebouwde pensioen bij je ‘oude’ pensioenuitvoerder mee naar je nieuwe pensioenuitvoerder. In de meeste gevallen gaat dit automatisch en ontvang je hier een brief over wanneer je je – via je werkgever – aansluit bij een ander pensioenfonds.

Of het verstandig is om voor waardeoverdracht van je pensioen te kiezen, hangt af van verschillende factoren. Laat je goed informeren en zoek goed uit wat de pensioenwaarde is bij je oude en nieuwe pensioenuitvoerder. Neem hierover contact op met je pensioenfonds of een pensioenadviseur. Naar aanleiding van deze informatie kun je overwegen of het voordeliger is om je pensioenwaarde over te laten nemen door je nieuwe pensioenuitvoerder of dat het beter is om je pensioen te laten staan bij je oude pensioenfonds.

Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a.

  • De duur van je dienstverband bij je oude en nieuwe werkgever
  • Voor welke pensioenregelingen je hebt gekozen bij je oude en nieuwe werkgever
  • Hoe het is gesteld met een eventueel partnerpensioen
  • De financiële situatie van beide pensioenfondsen
  • Jouw leeftijd en je eventuele plannen om vroegtijdig met pensioen te gaan
  • De waardevastheid van je pensioen bij beide pensioenuitvoerders

Goed voorbereid naar je pensioen | Pensioen In Zicht

Het pensioenstelsel en de regels rondom waardeoverdracht van pensioenen is sterk onderhevig aan veranderingen. Wat nu mogelijk is, kan later wellicht niet meer van toepassing zijn. Zorg er dus voor dat je inzicht hebt in je toekomstige financiën en stel een financiële planning op. Ben jij goed voorbereid op je pensioen?

Essenburgh adviseert je graag m.b.t. jouw financiële planning. We helpen je om de complexe materie eenvoudig en inzichtelijk te maken om vervolgens de juiste keuzes te kunnen maken.