Home » Kan je pensioen hoger zijn dan je salaris?

Kan je pensioen hoger zijn dan je salaris?

Wanneer je met pensioen gaat, veranderen je inkomsten. Over het algemeen bestaan de inkomsten na je pensioen uit: de AOW, aanvullend pensioen vanuit een pensioenfonds en individuele aanvullingen. Heb je een groot gedeelte van je leven gewerkt voor een werkgever – of meerdere werkgevers – dan heb je hoogstwaarschijnlijk per gewerkt jaar een deel aanvullend pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds. Dit is een percentage van je loon dat je na je pensioen krijgt uitgekeerd. In de meeste gevallen is de optelsom van de inkomstenbronnen na je pensioen lager dan je laatstverdiende salaris.

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Als je wilt weten hoe je financiën er uit komen te zien na je pensionering, is het goed om je hier op voor te bereiden. De hoogte van je pensioen hangt af van verschillende factoren; wat voor werk heb je gedaan (in loondienst of zzp) en welke keuzes heb je gemaakt met betrekking tot pensioenopbouw? Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je je opgebouwde en verwachte bruto pensioenbedragen – inclusief de AOW – inzien.

Lees ook: Hoeveel pensioen krijg ik netto per maand?

AOW – voor iedereen verschillend

Hoeveel AOW je krijgt is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van die factoren is je woonsituatie; ben je alleenstaand of woon je met iemand samen? En ontvangt een eventuele partner ook AOW? Daarnaast kan het zo zijn dat je gekort wordt op je AOW omdat je bijvoorbeeld een deel van je werkzame leven in het buitenland hebt gewerkt. In veel gevallen wordt je AOW dan aangevuld vanuit dat betreffende land.

Bekijk hier de actuele AOW-bedragen voor verschillende situaties

Bijverdienen na je pensioen

Wil je je pensioen aanvullen, dan is het mogelijk om te blijven werken en hierdoor een ‘extra zakcentje’ bij te verdienen. Op financieel gebied kan bijverdienen na je pensioen echter wel consequenties hebben. Hoewel je door te blijven werken na je pensionering niet wordt gekort op je AOW en pensioenuitkering, kan het wel zo zijn dat je meer inkomstenbelasting moet afdragen. De inkomsten uit bijverdienen worden namelijk opgeteld bij je inkomsten uit je AOW en pensioen. Ook kan het zijn dat je hierdoor geen aanspraak (meer) kan maken op verschillende toeslagen. Laat je hierover dus goed informeren.

Lees ook: Hoeveel mag je bijverdienen als je met pensioen bent?

Goede voorbereiding op je pensioen | Pensioen In Zicht

Binnenkort met pensioen? Het is van belang dat je inzicht hebt in je toekomstige financiën en hiervoor een financiële planning opstelt. Essenburgh adviseert je graag m.b.t. jouw financiële planning. We helpen je om de complexe materie eenvoudig en inzichtelijk te maken om vervolgens de juiste keuzes te kunnen maken.

 

Avatar photo
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

mini-pensioenWat is een mini pensioen?