Home » Op welke leeftijd kan ik met pensioen?
By | Published On: 18 augustus 2022| Views: 52|

Op welke leeftijd kan ik met pensioen?

Wanneer mag ik precies met pensioen?’ is een vraag die door veel mensen wordt gesteld. Echter is er geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. De pensioenleeftijd is namelijk van verschillende factoren afhankelijk en verandert met de tijd. De tijd dat iedereen op zijn/haar 65e met pensioen ging, ligt al een tijd achter ons.

Pensioenleeftijd

Het moment dat je met pensioen gaat, bepaal je in principe zelf. Echter is het van belang om voor jezelf inzichtelijk te hebben of het financieel haalbaar is om met pensioen te gaan. Kom ik rond na mijn pensioen? Dit is afhankelijk van de AOW, het opgebouwde pensioen bij de werkgever en eventuele andere middelen (denk aan: overige inkomsten en spaargeld).

AOW

De AOW is het zogenaamde basispensioen. Dit bedrag is voor iedereen gelijk. Wanneer je echter AOW krijgt, is afhankelijk van je leeftijd. Momenteel is de AOW-leeftijd tot 2026 vastgesteld. Bekijk hier de huidige AOW-leeftijden en bekijk hier de huidige AOW-bedragen.

Opgebouwd pensioen

Wanneer je in loondienst bent, heb je gedurende je werkzame leven pensioen opgebouwd. Hoeveel pensioen je krijgt en vanaf welke leeftijd dit pensioen wordt uitgekeerd, is afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent (geweest) en welke regelingen je hebt getroffen. Het pensioenbedrag wat wordt uitgekeerd is in de meeste gevallen een percentage van je laatstverdiende loon. Om goed rond te kunnen komen tijdens de pensioentijd, kiezen veel mensen ervoor om op hun AOW-pensioenleeftijd met pensioen te gaan. In 2022 is dit 66 jaar en 7 maanden.

Eerder met pensioen

Wanneer je ook nog beschikt over andere ‘geldstromen’, zoals spaargeld of lijfrente, kun je ervoor kiezen om eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Echter is het van belang om dit goed uit te laten zoeken.

Pensioen In Zicht & Pensioenplanning

Een Pensioen In Zicht cursus kan helpen om te bepalen op welke leeftijd je met pensioen kunt gaan. In de cursus komen alle aspecten van de pensioentijd – waaronder de financiën – aan bod. Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen met betrekking tot je financiële planning. Je verkrijgt dan inzicht in de wetgeving, cao, AOW, het pensioenbeleid van je organisatie en op welke leeftijd het voor jou haalbaar is om met pensioen te gaan.