Home » Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?
By | Published On: 12 augustus 2021| Views: 220|

Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?

Je pensioen is in zicht. Sommigen kijken er reikhalzend naar uit, anderen zien er juist ontzettend tegenop. Wordt het vanaf nu alleen nog maar genieten of heb je geen idee hoe je deze tijd moet gaan invullen? De tijd dat je niet meer elke dag naar je werk hoeft en er geen werkgerelateerde verplichtingen meer zijn, is aangebroken. Nooit meer vroeg op hoeven staan, geen saaie vergaderingen meer, geen stressvolle deadlines… Ineens heb je zeeën van tijd. Maar hoe vul je die tijd in? En hoe zorg je ervoor dat je niet in dat ‘zwarte gat na je pensioen’ valt? In dit artikel geven we een aantal tips en ideeën om dit ‘zwarte gat’ te voorkomen. Zodat ook jij straks – zonder zorgen – kunt genieten van je welverdiende pensioen.

Voorkom het zwarte gat na je pensioen

Sommige gepensioneerden weten precies wat ze met hun tijd willen gaan doen; eindelijk die wereldreis maken, een tweede huis kopen, een oude hobby oppakken of zich op vrijwillige basis inzetten voor de maatschappij – kortom; genieten! Maar dat is niet voor iedereen het weggelegd. Sommigen weten niet wat ze met de hoeveelheid tijd aan moeten. Gepensioneerden kunnen (na verloop van tijd) in een zogenaamd ‘zwart gat’ belanden. Vooral als het dagelijkse (werk)ritme is verdwenen weet men niet zo goed wat te doen. Het wordt lastig om een zinvolle invulling te geven aan de beschikbare tijd en leegte ligt op de loer.

De pensioentijd biedt echter ook vele nieuwe kansen en mogelijkheden. Het wordt een uitdaging om een tijdsbesteding te vinden waar je én je tijd aan kunt besteden én plezier aan kunt beleven. Bezig blijven is belangrijk, een nieuwe structuur vinden en je blijven ontwikkelen kan je hierbij helpen. Op deze manier voorkom je dat zwarte gat. We geven enkele inspirerende tips.

Zet je in voor de maatschappij

Veel gepensioneerden zijn op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding voor hun pensioentijd. Ze willen graag iets ‘teruggeven’ aan de maatschappij. Met hun opgedane kennis, ervaring, passies en talenten willen ze iets betekenen voor anderen. Dit kan op verschillende manieren. Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om te blijven bijdragen op een gebied waar jouw interesses liggen. Heb je bijvoorbeeld jarenlang in het onderwijs gewerkt, dan zou het verzorgen van bij- en gastlessen op scholen of taalstimulering bij bibliotheken een goede optie kunnen zijn. De mogelijkheden zijn echter eindeloos; van chauffeur van ouderenvervoer tot gastvrouw/gastheer in een maatschappelijke (zorg)instelling en van het organiseren van wandeltochten tot bestuurslid bij een plaatselijke vereniging. In de meeste steden en dorpen worden hiervoor zelfs speciale initiatieven voor georganiseerd. Ga op zoek naar iets waar je met plezier mee aan de slag kunt gaan.

Leer iets nieuws

Bezig blijven is het devies, zowel lichamelijk als geestelijk. Bl