Home » Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?

Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?

Je pensioen is in zicht. Sommigen kijken er reikhalzend naar uit, anderen zien er juist ontzettend tegenop. Wordt het vanaf nu alleen nog maar genieten of heb je geen idee hoe je deze tijd moet gaan invullen? De tijd dat je niet meer elke dag naar je werk hoeft en er geen werkgerelateerde verplichtingen meer zijn, is aangebroken. Nooit meer vroeg op hoeven staan, geen saaie vergaderingen meer, geen stressvolle deadlines… Ineens heb je zeeën van tijd. Maar hoe vul je die tijd in? En hoe zorg je ervoor dat je niet in dat ‘zwarte gat na je pensioen’ valt? In dit artikel geven we een aantal tips en ideeën om dit ‘zwarte gat’ te voorkomen. Zodat ook jij straks – zonder zorgen – kunt genieten van je welverdiende pensioen.

Voorkom het zwarte gat na je pensioen

Sommige gepensioneerden weten precies wat ze met hun tijd willen gaan doen; eindelijk die wereldreis maken, een tweede huis kopen, een oude hobby oppakken of zich op vrijwillige basis inzetten voor de maatschappij – kortom; genieten! Maar dat is niet voor iedereen het weggelegd. Sommigen weten niet wat ze met de hoeveelheid tijd aan moeten. Gepensioneerden kunnen (na verloop van tijd) in een zogenaamd ‘zwart gat’ belanden. Vooral als het dagelijkse (werk)ritme is verdwenen weet men niet zo goed wat te doen. Het wordt lastig om een zinvolle invulling te geven aan de beschikbare tijd en leegte ligt op de loer.

De pensioentijd biedt echter ook vele nieuwe kansen en mogelijkheden. Het wordt een uitdaging om een tijdsbesteding te vinden waar je én je tijd aan kunt besteden én plezier aan kunt beleven. Bezig blijven is belangrijk, een nieuwe structuur vinden en je blijven ontwikkelen kan je hierbij helpen. Op deze manier voorkom je dat zwarte gat. We geven enkele inspirerende tips.

Zet je in voor de maatschappij

Veel gepensioneerden zijn op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding voor hun pensioentijd. Ze willen graag iets ‘teruggeven’ aan de maatschappij. Met hun opgedane kennis, ervaring, passies en talenten willen ze iets betekenen voor anderen. Dit kan op verschillende manieren. Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om te blijven bijdragen op een gebied waar jouw interesses liggen. Heb je bijvoorbeeld jarenlang in het onderwijs gewerkt, dan zou het verzorgen van bij- en gastlessen op scholen of taalstimulering bij bibliotheken een goede optie kunnen zijn. De mogelijkheden zijn echter eindeloos; van chauffeur van ouderenvervoer tot gastvrouw/gastheer in een maatschappelijke (zorg)instelling en van het organiseren van wandeltochten tot bestuurslid bij een plaatselijke vereniging. In de meeste steden en dorpen worden hiervoor zelfs speciale initiatieven voor georganiseerd. Ga op zoek naar iets waar je met plezier mee aan de slag kunt gaan.

Leer iets nieuws

Bezig blijven is het devies, zowel lichamelijk als geestelijk. Blijf jezelf daarom uitdagen en probeer om elke dag iets nieuws leren. Of het nu gaat om het koken van een culinair hoogstandje, plaatstaalbewerking, graveerkunst, het oplossen van lastige puzzels of borduren, je pensioen is de perfecte tijd om iets nieuws te leren. Dit kun je zelfstandig uitvoeren, maar ook zijn er vele mogelijkheden om dit in groepsverband te doen. Over bijna elk onderwerp en elke ambacht zijn er wel cursussen en/of lessen te vinden. Vaak worden deze georganiseerd in gemeenschapshuizen, bibliotheken of buurtinitiatieven. Ook online zijn er vele opties. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit in het buitenland te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cursus hindoeïsme in de bergen van India of een schilderworkshop op het Franse platteland?

Het zwarte gat na je pensioen vermijden – Hoe doen anderen dat?

Vaak ontstaat er een combinatie van enthousiasme en angst als mensen hun pensioen naderen. Het enthousiasme komt van het hebben van meer vrije tijd, maar de angst komt van het geen raad weten met de invulling van deze tijd. Wat zal al deze tijd met mij doen? We vroegen twee gepensioneerden hoe zij hier mee omgingen en hoe zij een zinvolle invulling van de beschikbare tijd vonden.

Harold (67) uit Rotterdam werkte decennialang als manager bij een internationaal bouwbedrijf. Sinds 1,5 jaar is hij met pensioen.

“Ik zag het in eerste instantie niet zitten om met pensioen te gaan. Ik had het nog redelijk naar mijn zin in mijn baan en wist ook niet zo goed wat ik met ‘mijn laatste levensjaren’ moest gaan doen. Toen mijn vrouw echter met vervroegd pensioen ging – ze is 61 – besloot ik om ook deze stap te zetten. In het begin deden we alles waar we zin hadden; uitslapen, elke avond uitgebreid koken, oude vrienden en familie opzoeken en lezen, vooral veel lezen. Het was heerlijk om zoveel tijd te hebben en je nergens over te hoeven bekommeren. Na verloop van tijd sloeg de verveling toe. We hadden al vele kookboeken doorgewerkt en al onze oude vrienden weer ontmoet.

Ik besloot om iets nieuws te gaan leren en meldde me aan voor een cursus grafisch tekenen. Ik leerde tekenen met verschillende soorten pengereedschap en penselen. Nooit geweten dat ik dit zó interessant zou vinden. En een leuke bijkomstigheid; het houdt mijn koppie up-to-date. Naast dat ik lekker bezig ben, is het ook veel nadenkwerk. Inmiddels heb ik al redelijk wat kennis met betrekking tot grafische vormgeving vergaard, dat ik de ‘jonkies’ uit de groep zelf les mag geven. Heerlijk om zo bezig te zijn! Maar… mijn vrouw en ik houden nog steeds van uitslapen. Gelukkig begint de cursus elke week pas om 11.00 uur!”

Elsbeth (69) werkte ruim 40 jaar als begeleidster van zwangerschappen en bevallingen. Sinds 5 jaar is ze met pensioen.

“Ik vond mijn werk geweldig! Ik heb zoveel zwangere vrouwen mogen begeleiden en ben bij honderden geboortes aanwezig geweest. Toen ik stopte met werken, miste ik dit enorm. Ik wist geen raad met wat ik met mijn tijd moest doen en betrapte mezelf erop dat ik nog veel in contact bleef met ex-collega’s om te vragen hoe het ging en om ze – gevraagd en ongevraagd – advies te geven. Na ruim een jaar met pensioen te zijn, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en contact op te nemen met een verloskundigenpraktijk in de nieuwe stad waar ik woon.

Ik dacht dat ze misschien niet zaten te wachten op zo’n ‘oude tang’, maar niets bleek minder waar. We planden een kennismakingsgesprek in en dat beviel van beide kanten erg goed. Het zware werk en de verplichtingen wilde ik niet meer, maar ik wilde nog steeds graag iets betekenen voor anderen. Sinds enige tijd ben ik nu aan de slag als vrijwilliger in de praktijk. Ik zorg ervoor dat alles klaarstaat en dat de aanstaande moeders zich op hun gemak voelen. Ook ben ik wel eens oppas voor de kinderen van de medewerkers. Een heerlijke afwisseling! En soms geef ik ook nog wel eens een adviesje hoor!”

Vind de juiste balans

Er is niet één oplossing om niet in het zwarte gat na je pensioen te belanden. De invulling van je pensioen kan op vele verschillende manieren worden vormgegeven. Zorg voor een nieuwe balans na je pensionering. Ga op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding en vraag vooral hulp als iets niet lukt.

Met de Pensioen in zicht trainingen van Essenburgh gaan we – samen met jou – in op de verschillende aspecten van de pensioentijd, zoals gezondheid, afscheid nemen en de invulling van de pensioentijd. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.

Meer weten? Bekijk de verschillende Pensioen in Zicht trainingen. Of download hiernaast de (gratis) checklist en kom er meteen achter hoe goed jij al bent voorbereid op je pensioen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!
pensioentijd - op welke manier geniet jij van je pensioen?Pensioentijd - Op welke manier ga jij genieten van je pensioen?

SPECIAAL VOOR JOU