Home » Wat is afkoop van pensioen?
By | Published On: 30 augustus 2022| Views: 51|

Wat is afkoop van pensioen?

Wanneer je werkzaam bent (geweest) bij een werkgever die aangesloten is bij een pensioenfonds, heb je pensioen opgebouwd. Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, is afhankelijk van hoe lang je werkzaam bent geweest en welke keuzes je voor pensioenopbouw hebt gemaakt. Ook als je maar voor een korte periode werkzaam bent geweest bij een werkgever, heb je wellicht pensioen opgebouwd. Echter betreft dit dan maar een ‘klein pensioen’.

Pensioen afkopen

In principe is de regel dat je een pensioen niet kunt afkopen. Wanneer je met pensioen gaat, wordt er maandelijks een pensioenbedrag uitgekeerd. Hoeveel dit is, is afhankelijk van hoeveel pensioen je (bij verschillende werkgevers) hebt opgebouwd.

Heb je echter een klein pensioen opgebouwd – bijvoorbeeld omdat je slechts enkele maanden bij een werkgever in dienst bent geweest – dan zijn er mogelijkheden om dit pensioen wel af te kopen.

Lees ook: Is het verstandig om een klein pensioen af te kopen?

Klein pensioen afkopen

Heb je ergens een klein pensioen opgebouwd? Dan zijn er mogelijkheden om dit pensioenbedrag af te kopen. Hier zijn echter wel regels aan gebonden:

  • Het opgebouwde pensioenbedrag is niet hoger zijn dan €520,35 bruto per jaar
  • Het pensioen moet zijn opgebouwd vóór 1 januari 2018 en er zijn minimaal twee jaar verstreken waarin geen waardeoverdracht heeft plaatsgevonden.

Wil je weten of je ergens een (klein) pensioen hebt opgebouwd, bekijk jouw persoonlijke situatie via mijnpensioenoverzicht.nl.

De gevolgen van afkoop van je pensioen

Het afkopen van een pensioen kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Je verzamelinkomen in het jaar van afkoop wordt eenmalig hoger. Hierdoor kan het zijn dat je meer inkomstenbelasting moet betalen en/of dat je geen aanspraak meer maakt op eventuele toeslagen. Ook kan een eventuele partner/kinderen geen aanspraak meer maken op nabestaandenpensioen van het pensioendeel dat is afgekocht.

Inzicht in je pensioen

Het pensioenstelsel en de regels rondom de afkoop van pensioen veranderen regelmatig. Wat nu mogelijk is, kan in de toekomst niet meer van toepassing zijn. Zorg er dus voor dat je je goed laat informeren over je (toekomstige) financiën.

Essenburgh adviseert je graag m.b.t. jouw financiële planning. We helpen je graag om de complexe materie eenvoudig en inzichtelijk te maken en de juiste keuzes te maken.