Home » Wat is de laatste werkdag bij pensioen?

Wat is de laatste werkdag bij pensioen?

De laatste werkdag; een dag waar veel aanstaande pensionada’s naar uitkijken. Nog één dagje werken en dan is het werkzame leven voorbij. Tijd om te gaan genieten van je welverdiende pensioen! Maar wanneer mag je met pensioen en wanneer is die laatste werkdag dan precies?

Wanneer mag je met pensioen?

De dag dat je officieel met pensioen gaat, is voor iedereen anders. Voor een deel heb je dit zelf in de hand. Het is namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. De één kiest ervoor om vervroegd met pensioen te gaan, terwijl de ander wacht totdat het financieel het meest aantrekkelijk is om te stoppen met werken.

Om jouw laatste werkdag te bepalen, is het van belang om goed uit te zoeken vanaf wanneer je pensioen kunt krijgen. Dit betekent dat je inzichtelijk moet hebben vanaf welk moment je welke bedragen uitgekeerd kan krijgen. Voor de AOW staat deze datum vast – dit is namelijk afhankelijk van je leeftijd – maar voor je opgebouwde pensioen is dit voor iedereen anders. Op basis van dit inzicht – waarvoor je ook een financieel- of pensioenadviseur kunt inschakelen – bekijk je wat het beste moment is om te stoppen met werken. Wanneer je dit helder hebt, kun je je laatste werkdag inplannen.

Eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd – momenteel 66/67 jaar, afhankelijk van je geboortejaar – bepaalt alleen wanneer je AOW ontvangt. Je kunt er echter voor kiezen om vóór deze periode met pensioen te gaan. Of je eerder kunt stoppen met werken, is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld voldoende spaargeld om de tijd te overbruggen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om eerder met pensioen te gaan.

Pensioen In Zicht & Pensioenplanning

Een Pensioen In Zicht cursus kan helpen bij het bepalen van je laatste werkdag. Eén van de onderdelen van deze cursus is namelijk inzichtelijk te krijgen hoe je financiële situatie er na je pensioen uit komt te zien. Dit kan je helpen om een goede afweging te maken. Daarnaast is het mogelijk om je te laten adviseren met betrekking tot je financiële planning. Je verkrijgt dan inzicht in de wetgeving, cao, AOW en/of het pensioenbeleid van je organisatie. Op basis daarvan kan een op maat gemaakte financiële planning worden gemaakt.

Avatar photo
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

voorbereiden-pensioenHoe bereid je je voor op je pensioen?
netto-pensioenHoeveel pensioen krijg ik netto per maand?

SPECIAAL VOOR JOU