Home » Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!

Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!

Wanneer je gepensioneerd bent, heb je zeeën van tijd. Sommigen kijken reikhalzend uit naar deze periode waarin ze van alles kunnen uitvoeren, waar ze gedurende hun ‘werkzame leven’ niet aan toe kwamen; mooie fietstochten maken, een bootje opknappen, eindelijk die duizenden foto’s sorteren en inplakken, een inspirerende reis maken of een oude hobby nieuw leven in blazen. Maar ook kan het zijn dat je de dagelijkse structuur van ‘naar je werk gaan’ mist. Je bent niet de enige. Het gemis van de maatschappelijke en sociale waarde die het werken met zich meebracht komt bij vele gepensioneerden voor. Het uitvoeren van vrijwilligerswerk kan dan uitkomst bieden.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk kan je helpen om nieuwe mensen te leren kennen. Waar het voorheen normaal was dat je dagelijks (nieuwe) mensen ontmoette, is dat na je pensioen geen vanzelfsprekendheid meer. Een mooie kans om je sociale netwerk uit te breiden of te versterken! Daarnaast kan vrijwilligerswerk helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en zorgt het ervoor dat je maatschappelijk relevant blijft. Ook blijkt uit onderzoek dat vrijwilligerswerk het zelfvertrouwen vergroot en het zelfs helpt om weerstand te bieden tegen ziektes en stress.

Waarom vrijwilligerswerk na je pensioen?

In je werkzame leven had je misschien weinig of geen tijd om vrijwilligerswerk uit te voeren. Maar het feit dat je met pensioen bent (of gaat) biedt kansen en mogelijkheden. Vrijwilligerswerk is er in vele verschillende soorten; van het ondersteunen van hulpbehoevende personen tot een bijdrage leveren aan goede doelen of instanties. Ook met betrekking tot tijdsbesteding zijn er verschillende mogelijkheden. Misschien wil je wel dagelijks iets doen of kies je ervoor om eenmaal per twee weken vrijwilligerswerk uit te voeren? Zelfs een kleine tijdsinvestering kan ervoor zorgen dat je anderen kan helpen en er ook zelf nog voordelen van ervaart.

De voordelen van vrijwilligerswerk na je pensioen

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk na je pensioen heeft verschillende voordelen:

Vrijwilligerswerk zorgt voor uitbreiding van je sociale netwerk
Door vrijwilligerswerk te doen, maak je – afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk -verbinding met een bepaalde gemeenschap. Vrijwilligerswerk doe je in de meeste gevallen nooit alleen. Door – samen met anderen – andere mensen (of dieren!) te helpen, kan je het verschil maken. Je leert nieuwe mensen kennen en blijft maatschappelijk betrokken. En doordat je steeds (nieuwe) mensen ontmoet, blijf je ook je sociale vaardigheden oefenen en ontwikkelen.

Vrijwilligerswerk zorgt voor levensvreugde en gezondheidsvoordelen
Vrijwilligerswerk heeft een positief effect op zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Uit onderzoekt blijkt dat vrijwilligerswerk de effecten van stress, woede en angst helpt tegen te gaan en dat door samen te werken met anderen je stemming verbetert. Vrijwilligerswerk zorgt voor (meer) levensvreugde: anderen helpen, helpt ook jezelf.

Daarnaast helpt vrijwilligerswerk om ook lichamelijk gezond te blijven. Afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk loop of fiets je meer, of verricht je meer andere lichamelijke inspanning.

Door vrijwilligerswerk leer je nieuwe vaardigheden
Vrijwilligerswerk kan helpen om nieuwe kennis en inzichten te verwerven. Je wordt uitgedaagd om nieuwe vaardigheden te leren die je in andere situaties ook kunt toepassen. Denk bijvoorbeeld aan projectplanning, probleemoplossend handelen, lesgeven, het toepassen van verkooptechnieken, bepaalde technische ontwikkelingen, het organiseren van een evenement, etc. etc.

Vrijwilligerswerk na je pensioen | Voorbeelden

Vrijwilligerswerk is er in overvloed. Vele bedrijven, instanties, stichtingen, particuliere initiatieven en verenigingen zijn continu op zoek naar vrijwilligers. Van bestuursfuncties tot hand-en-spandiensten, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Belangrijk is om vooral iets te kiezen wat je zelf zinvol en interessant vindt om te doen. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te weten wat er van je wordt verwacht. Bedenk voor jezelf wat voor soort vrijwilligerswerk je graag zou willen uitvoeren. Wil je werken met kinderen, volwassenen of dieren? Vanuit huis of op een bepaalde locatie? Alleen of liever in samenwerking met anderen? Hoeveel tijd wil je er aan besteden? Wat is jouw doel om je in te zetten als vrijwilliger?

We zetten enkele mogelijkheden voor vrijwilligerswerk na je pensioen uiteen:

 • Taalcoach
  Ben jij goed met taal? Dan vind je het misschien leuk om deze kennis met anderen te delen. Als taalcoach of taalvrijwilliger help je anderen met het verbeteren van vaardigheden als lezen, spreken en schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het correct opstellen van een sollicitatiebrief, het voorlezen aan kinderen, het voorbereiden op een gesprek, het vertalen van een document etc. etc. Bibliotheken en instanties voor nieuwkomers in Nederland zijn vaak op zoek naar taalvrijwilligers.
 • Gastheer/gastvrouw of gids
  Help jij graag anderen en vind je het leuk om anderen te verwelkomen en/of te informeren? Ga dan aan de slag als gastheer/gastvrouw of gids in bijvoorbeeld een museum of bibliotheek.
 • Dierenbuddy
  Ben jij een echte dierenvriend? Dan is vrijwilligerswerk met dieren zeker een mooie optie. Denk bijvoorbeeld aan het helpen verzorgen van dieren in een dierenasiel, ondersteuning bieden als bestuurder of bijrijder van de dierenambulance of lessen geven over dierenwelzijn. Ook in het buitenland zijn er vaak vele mogelijkheden voor vrijwilligerswerk met dieren.
 • Bestuursfunctie
  Heb jij in je werkende leven ervaring als bestuurslid of wil je dit graag leren? Dan is een bestuursfunctie bij een vereniging of stichting een goede optie. Van kaartclubjes tot wandelverenigingen en van kookinitiatieven tot stichtingen voor goede doelen, bij veel verenigingen en stichtingen is men op zoek naar bestuursleden.Op vrijwilligerswerk.nl vind je meer informatie en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk na je pensioen.

Een waardevolle invulling van je tijd

De invulling van je pensioen kan op vele verschillende manieren worden vormgegeven. Het uitvoeren van vrijwilligerswerk – in welke vorm dan ook – zorgt voor een zinvolle tijdsbesteding met verschillende voordelen. Houd er echter rekening mee dat je alleen de hoeveelheid tijd eraan besteedt die je zelf prettig vindt. Vrijwilligerswerk moet aanvoelen als een leuke en lonende hobby – een waardevolle invulling van je tijd – niet als iets wat je MOET doen.

Wij denken graag met je mee

Met de Pensioen in zicht trainingen van Essenburgh gaan we – samen met jou – in op de verschillende aspecten van de pensioentijd, zoals gezondheid, afscheid nemen en de invulling van de pensioentijd. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.

Meer weten? Bekijk de verschillende Pensioen in Zicht trainingen. Of download hiernaast de (gratis) checklist en kom er meteen achter hoe goed jij al bent voorbereid op je pensioen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Pensioen in zicht cursus met partnerPensioen in Zicht cursus met je partner
Pensioentijd - Beland jij in het zwarte gat?Pensioentijd - Beland jij in het zwarte gat?

SPECIAAL VOOR JOU