Home » Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!
By | Published On: 12 augustus 2021| Views: 141|

Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!

Wanneer je gepensioneerd bent, heb je zeeën van tijd. Sommigen kijken reikhalzend uit naar deze periode waarin ze van alles kunnen uitvoeren, waar ze gedurende hun ‘werkzame leven’ niet aan toe kwamen; mooie fietstochten maken, een bootje opknappen, eindelijk die duizenden foto’s sorteren en inplakken, een inspirerende reis maken of een oude hobby nieuw leven in blazen. Maar ook kan het zijn dat je de dagelijkse structuur van ‘naar je werk gaan’ mist. Je bent niet de enige. Het gemis van de maatschappelijke en sociale waarde die het werken met zich meebracht komt bij vele gepensioneerden voor. Het uitvoeren van vrijwilligerswerk kan dan uitkomst bieden.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk kan je helpen om nieuwe mensen te leren kennen. Waar het voorheen normaal was dat je dagelijks (nieuwe) mensen ontmoette, is dat na je pensioen geen vanzelfsprekendheid meer. Een mooie kans om je sociale netwerk uit te breiden of te versterken! Daarnaast kan vrijwilligerswerk helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en zorgt het ervoor dat je maatschappelijk relevant blijft. Ook blijkt uit onderzoek dat vrijwilligerswerk het zelfvertrouwen vergroot en het zelfs helpt om weerstand te bieden tegen ziektes en stress.

Waarom vrijwilligerswerk na je pensioen?

In je werkzame leven had je misschien weinig of geen tijd om vrijwilligerswerk uit te voeren. Maar het feit dat je met pensioen bent (of gaat) biedt kansen en mogelijkheden. Vrijwilligerswerk is er in vele verschillende soorten; van het ondersteunen van hulpbehoevende personen tot een bijdrage leveren aan goede doelen of instanties. Ook met betrekking tot tijdsbesteding zijn er verschillende mogelijkheden. Misschien wil je wel dagelijks iets doen of kies je ervoor om eenmaal per twee weken vrijwilligerswerk uit te voeren? Zelfs een kleine tijdsinvestering kan ervoor zorgen dat je anderen kan helpen en er ook zelf nog voordelen van ervaart.

De voordelen van vrijwilligerswerk na je pensioen

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk na je pensioen heeft verschillende voordelen:

Vrijwilligerswerk zorgt voor uitbreiding van je sociale netwerk
Door vrijwilligerswerk te doen, maak je – afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk -verbinding met een bepaalde gemeenschap. Vrijwilligerswerk doe je in de meeste gevallen nooit alleen. Door – samen met anderen – andere mensen (of dieren!) te helpen, kan je het verschil maken. Je leert nieuwe mensen kennen en blijft maatschappelijk betrokken. En doordat je steeds (nieuwe) mensen ontmoet, blijf je ook je sociale vaardigheden oefenen en ontwikkelen.

Vrijwilligerswerk zorgt voor levensvreugde en gezondheidsvoordelen
Vrijwilligerswerk