Home » De 4 voordelen van lidmaatschap van netwerkorganisaties

De 4 voordelen van lidmaatschap van netwerkorganisaties

Als organisatie opereer je natuurlijk niet in een bubbel. Ontwikkelingen in het vakgebied, de sector, de regio, maar ook op nationaal en internationaal niveau hebben sterke invloed op je bedrijfsvoering. Denk aan veranderingen in belastingtarieven, nieuwe arbeidswetten of innovaties in de sector. Maar ook als je wilt inspelen op nieuwe opdrachten en ontwikkelingen in de markt is het belangrijk feeling te houden met wat er in je omgeving gebeurt. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij netwerkorganisaties. Wat de voordelen van netwerkorganisaties zijn en hoe je er het meeste uit haalt, vertel ik in dit blog.

Voordeel 1: Opdoen van nieuwe kennis

Netwerkorganisaties zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan branche- en beroepsorganisaties, bedrijvenverengingen en organisaties als VNO-NCW en MKB Nederland. Het zijn ook de organisaties waarin experts met elkaar samenwerken om grote klanten te kunnen bedienen. Vooral in de ICT en in de bouw zie je dit veel. Een netwerkorganisatie kan ook een nieuwe manier van samenwerken zijn om antwoord te geven op veranderingen in de samenleving, zoals in de zorg. Wat de verschillende soorten netwerkorganisaties met elkaar gemeen hebben (en wat lidmaatschap ervan zo handig maakt), is dat ze regelmatig bijeenkomsten en lezingen organiseren. Zo kun je als organisatie sparren met anderen in je vakgebied of juist met je doelgroep.

Ook handig: wanneer je lid wordt van een netwerkorganisatie en je inschrijft voor hun nieuwsbrief, word je wekelijks of maandelijks op de hoogte gebracht van relevante ontwikkelingen in de branche, sector of vakgebied. Ook geven netwerkorganisaties regelmatig kortingen op workshops, cursussen en opleidingen. Hierdoor houd je je kennis op pijl en ga je makkelijker om met de ontwikkelingen in de markt.

Voordeel 2: Onderhouden van contacten

Naast kennisontwikkeling is ook de mogelijkheid tot contacten leggen en onderhouden een belangrijk voordeel van het lidmaatschap van een netwerkorganisatie. Vooral omdat je contact kunt leggen op verschillende niveaus. In verticale netwerken ontmoet je bijvoorbeeld mensen die in vergelijking met elkaar hoger of lager in rang zijn (bijvoorbeeld potentiele opdrachtgevers of werknemers). In laterale netwerken ontmoet je vooral deelnemers die “gelijk in rang” zijn (zoals bij netwerken die bestaan uit ICT-specialisten, juristen of architecten die zich verenigd hebben in expert groups). Belangrijk is dat je volledige netwerk in balans is en bestaat uit mensen die hoger, lager of gelijk in rang zijn.

Onderhoud al die contacten goed en investeer in je relaties! Een LinkedIn-connectie is echt niet genoeg. Spreek af voor een koffie, ga met elkaar in gesprek, investeer in die stand op de beurs waar een belangrijk deel van je netwerk komt, ga uit eten met die leverancier van een veelbelovende innovatie. Wie weet kunnen de mensen die je ontmoet je verder helpen met je toekomstplannen.

Voordeel 3: Verbreden van je perspectieven

Een ander voordeel van het lidmaatschap van een netwerkorganisatie is dat je in aanraking komt met nieuwe perspectieven. Tijdens netwerkborrels en workshops leer je meer over de ontwikkelingen in je sector, je klanten en hun behoeften. En wanneer je met vergelijkbare organisaties in een ander land bent, leer je van elkaar en verbreed je je beeld op de samenleving. Dit levert waardevolle inzichten op over culturele verschillen én overeenkomsten. Internationaal geldt dit, maar nationaal net zo goed. Nederland mag dan een klein land zijn; de mensen zijn in iedere regio weer anders. Door de nieuwe indrukken die je opdoet, ga je breder gaat kijken, het beeld van je omgeving wordt rijker en je ontdekt mogelijkheden die je vanachter je bureau nooit gezien zou hebben.

Belangrijk is wel dat je je durft aan te passen op andere mensen in je netwerkorganisatie(s). Blijf niet in je eigen bubbel tijdens de bijeenkomsten, maar zoek mensen op met een ander perspectief. Wees nieuwsgierig en verwonder je, zonder direct te oordelen. Dan haal je er het meeste voordeel uit en krijg je een beter beeld van wat er speelt buiten je organisatie.

Voordeel 4: Waarde creëren

Wanneer je in een netwerkorganisatie samenwerkt met andere partijen, versterk je elkaar. Niet alleen op economisch gebied (denk aan een maatschap of coöperatie), maar ook als je meer waarde wilt creëren op ecologisch en sociaal gebied. Duurzaam ondernemen met respect voor de omgeving lukt immers veel beter als je dit samen met tien andere bedrijven doet. Sluit je bijvoorbeeld aan bij Green Deals of deel ervaringen op het gebied van nieuwe manieren van samenwerken of zakelijke mobiliteit en beperk daarmee je zakelijke footprint. Of sluit je aan bij organisaties die zich bezighouden met duurzaam ondernemen (MVO Nederland, B Corps, Social Enterprise NL) zodat jullie samen waarde kunnen creëren op meerdere vlakken. Door op deze manier om te gaan met de grotere maatschappelijke thema’s, stoom je je eigen organisatie beter klaar voor de economie van morgen.

Netwerkorganisaties: geen feestje, maar serious business

Wel een belangrijke tip tot slot: wanneer je lid bent van een netwerkorganisatie, hou dan goed voor ogen dat de relaties die je legt wederkerig zijn en de contacten professioneel. Gezelligheid en vriendschap zijn zeker belangrijk, maar de netwerkbijeenkomsten moeten ergens over gaan en geen exclusieve clubs worden. Wanneer je de inhoud vooropstelt, serieus en oprecht je contacten onderhoudt en open bent in je bedoelingen, zal je zien dat het lidmaatschap van netwerkorganisaties enorm veel oplevert en daardoor heel waardevol is voor de ontwikkeling van je onderneming.

Wil je meer weten over de economie van morgen, het creëren van waarde op meerdere vlakken en jouw rol jij als leidinggevende in dit geheel? Download dan hieronder het ebook “Leidinggeven in de economie van waarde”. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.

Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Zorgnetwerken die werken
De sleutel tot betere uitkomsten.

Blog 16 ZorgpadenZorgpaden: het smeermiddel voor geïntegreerde zorg [6 tips]
PIZ 18 vitaliteitVitaliteit op de werkvloer: 60 is het nieuwe 40

SPECIAAL VOOR JOU