Home » Is blended care de toekomst?

Is blended care de toekomst?

De samenleving wordt steeds digitaler ingericht, steeds vaker worden er zaken online uitgevoerd. Zo ook in de zorgsector. Daarbij heeft de Corona-crisis ervoor gezorgd dat digitalisering in de zorg een enorme boost heeft gekregen. Er moest gezocht worden naar manieren om toch met elkaar ‘in contact’ te blijven. Echter, blijft de behoefte in de zorgsector bestaan om face-to-face contact te hebben. In sommige gevallen is zelfs niet anders mogelijk. Een combinatie van ‘online’ en ‘face-to-face’ biedt de oplossing; blended care.

Blended care is een combinatie van traditionele hulpverlening – het daadwerkelijke fysieke contact tussen zorgverlener en patiënt/cliënt – en online zorgverlening, ook bekend als eHealth. Blended care biedt verschillende voordelen waar het gaat om efficiëntie, snelheid, kwaliteit en kostenbesparing. Zal blended care de toekomst binnen het verlenen van kwalitatieve zorg zijn?

De uitgangspunten van blended care

Om blended care succesvol te laten zijn is het noodzakelijk om te beslissen welke traditionele onderdelen van zorg en behandeling op afstand kunnen worden uitgevoerd. En voor welke vorm van zorgverlening fysiek contact gewenst of noodzakelijk is.

Daarbij is het van belang dat in het geval van blended care, online en face-to-face onderdelen van zorg op elkaar moeten worden afgestemd en dat het niet als afzonderlijke methoden voor het bieden van zorg moet worden gezien. Met andere woorden: hetzelfde doel moet ermee worden bereikt. Beide vormen moeten kwalitatief zijn en bijdragen aan het behandel-/zorgproces (Wentzel, Van der Vaart, Bohlmeijer, & Van Gemert-Pijnen, 2016).

Is blended care dé oplossing voor de toekomst?

Kijkend naar de huidige ontwikkelingen en het huidige tijdsbeeld, denkend aan bijvoorbeeld de gevolgen van de recente pandemie – kan niet anders geconcludeerd worden dat blended care een passende oplossing is voor het bieden van zorg. Echter zal er nog veel innovatie op het gebied van blendend care moeten plaatsvinden. Dat blended care niet meer weg te denken is, staat vast.

Meer weten over blended care en innoveren in de zorg? Download het e-boek Zorgnetwerken die werken: De sleutel tot betere uitkomsten – verrassende inzichten uit onderzoek & praktijk’ of meld je aan voor de 2-daagse Masterclass Netwerkzorg

Lees ook: Wat is blended care?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat zijn de voordelen van blended care?
Wat is continuïteit van de zorg?

SPECIAAL VOOR JOU