Home » Wat zijn de voordelen van blended care?

Wat zijn de voordelen van blended care?

Steeds vaker hoor je de term ‘blended care’. Blended care is de verzamelnaam voor een combinatie van traditionele hulpverlening – daadwerkelijk face-to-face contact tussen zorgverlener en patiënt/cliënt – en online zorgverlening (ook bekend als eHealth). Blended care biedt vele voordelen als het gaat om efficiëntie, gemak, comfort, snelheid, kwaliteit en kostenbesparing. Kortom, blended care heeft de toekomst!

De belangrijkste voordelen van blended care

Blended care biedt verschillende voordelen voor zowel patiënt/cliënt als zorgverlener/zorginstantie. Belangrijke voordelen die blended care met zich meebrengen zijn:

De patiënt/cliënt heeft meer regie over zijn/haar zorg
Blended care maakt het mogelijk dat patiënten/cliënten meer regie en eigen verantwoordelijkheid hebben over hun eigen gezondheid en gezondheidszorg. Doordat bij blended care-oplossingen zorg en/of behandeling niet beperkt is tot enkel en alleen face-to-face contact met de behandelaar/zorgverlener, hebben patiënten/cliënten meer controle over het zorgproces. Het dragen van eigen verantwoordelijkheid is een belangrijke factor voor revalidatie, herstel en het welzijn (Graffigna, Barello, Bonanomi, & Riva, 2017).

Kwalitatievere zorg
Wanneer de patiënt/cliënt niet afhankelijk is van alleen fysieke contacten met de zorgverlener, kan dit de kwaliteit van de zorg verbeteren. Met online oplossingen kan er namelijk ook zorg verleend worden wanneer de patiënt/cliënt niet fysiek aanwezig is. Onderzoek wijst uit dat dit kan leiden tot positievere resultaten en sneller herstel (Titov, Andrews, Davies, McIntyre, Robinson, & Solley, 2010). Uiteraard is hierbij van belang dat de gehanteerde online zorgmethode kwalitatief van aard is.

Verlaging van de zorgkosten
Blended care maakt het mogelijk om de totale kosten van zorg/behandeling te verlagen (Olthuis, Margo, Bailey, Hayden, & Stewart, 2016). Online zorgverlening zorgt ervoor dat er minder face-to-face contact hoeft plaats te vinden, wat de kosten van zorg drukt.

Meer weten over hoe blended care kan bijdragen aan innovatie in de zorg? Download het e-boek ‘Zorgnetwerken die werken: De sleutel tot betere uitkomsten – verrassende inzichten uit onderzoek & praktijk’ of meld je aan voor de 2-daagse Masterclass Netwerkzorg.

Lees ook: Is blended care de toekomst?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat is connected care?
Is blended care de toekomst?

SPECIAAL VOOR JOU