Het ontstaan van de AOW

Voor veel gepensioneerden vormt de AOW-uitkering een belangrijke bron van inkomen na pensionering. Het biedt een basisinkomen tijdens de pensioentijd. Maar hoe is de AOW eigenlijk ontstaan en wat moet je weten om goed voorbereid met pensioen te gaan? In dit artikel vertellen we je meer over de totstandkoming van de AOW, de huidige situatie en geven we enkele tips om je optimaal voor te bereiden op je pensioen.

Geschiedenis van de AOW

De Algemene Ouderdomswet (AOW) werd in 1957 ingevoerd. Het was een mijlpaal in de ontwikkeling van de Nederlandse verzorgingsstaat. Voor die tijd bestonden er geen georganiseerde financiële regelingen voor ouderen. Men was voornamelijk afhankelijk van spaargeld, hun kinderen of een zelf opgebouwd ‘pensioenpotje’. De noodzaak voor een nationale regeling werd echter steeds duidelijker toen de bevolking vergrijsde en er meer economische onzekerheid onder ouderen leefde.

De AOW is ingevoerd als een basisvoorziening. Elke Nederlander die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heeft recht op deze uitkering. In de eerste periode na de invoering van de AOW was de AOW-leeftijd 65 jaar, maar dit is sindsdien verschillende keren aangepast om in te spelen op de toenemende levensverwachting. Ook tegenwoordig is de AOW-leeftijd nog gekoppeld aan de levensverwachting en wordt deze geleidelijk verhoogd.

Meer weten over de huidige AOW-regeling? Bekijk dan de informatie op de website van de Rijksoverheid of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat moet je regelen voor je AOW?

Ga je binnenkort met pensioen? Dan is het belangrijk om tijdig je AOW te regelen om financiële verrassingen te voorkomen. Controleer wanneer je precies recht hebt op AOW. Ook is het belangrijk om na te gaan of je volledige AOW hebt opgebouwd. Dit kan namelijk anders zijn als je een periode in het buitenland hebt gewoond of gewerkt.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt zes maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt een brief met daarin de aanvraagprocedure voor je AOW-uitkering. Zorg ervoor dat je op dat moment alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt, zodat je je aanvraag snel en eenvoudig kunt indienen.

Goed voorbereid je pensioen tegemoet

De AOW is vaak niet genoeg om rond te komen. Het is verstandig om op tijd inzicht te krijgen in je financiële situatie na pensionering, zodat je indien nodig aanvullende maatregelen kunt treffen. Of het nu gaat om extra sparen, beleggen of het controleren van je opgebouwde pensioen bij je huidige en vorige werkgevers: elke stap die je nu zet, helpt je om later zorgeloos van je oude dag te genieten.

Meer weten over hoe je je pensioen optimaal kunt voorbereiden? Meld je dan aan voor een Pensioen in Zicht training of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Deel dit artikel!

Als accountmanager bij Essenburgh draag ik de verantwoordelijkheid om jouw klantvraag en ons training- en consultancy aanbod naadloos op elkaar te laten aansluiten. Van het plannen en organiseren van de trainingen, contact met externe leveranciers tot aan het meedenken over de inhoud van de training. Mijn rol is veelzijdig en dat maakt mijn werk uitdagend!

Onze Topkeuzes

PIZ - Goed geregeld

 14-05-2025 t/m 16-05-2025

  Hof van Putten


Meer informatie Aanmelden

PIZ - Goed geregeld

 11-06-2025 t/m 13-06-2025

  Hof van Putten


Meer informatie Aanmelden

PIZ - Fietsen

 17-06-2025 t/m 20-06-2025

  Fletcher Sparrenhorst


Meer informatie Aanmelden

Gratis deelnemen aan een PIZ training?

Doe de Pensioen in Zicht® CAO check!
Een Pensioen in Zicht® training hoeft je niets te kosten. Vanuit de CAO is er vaak een vergoeding beschikbaar.

Wij hebben in een uitgebreide database alle CAO’s in kaart gebracht. In welke branche je ook werkzaam bent, wij weten precies waar jij recht op hebt.

We vertellen je graag waar jij op kunt rekenen, zo weet je precies waar je aan toe bent. Handig toch?!