Home » Wat is connected care?

Wat is connected care?

Zorgverlening is tegenwoordig niet meer beperkt tot alleen face-to-face (fysiek) contact tussen de patiënt en de zorgverlener. Er vindt in de zorg veel innovatie plaats, waardoor er steeds meer online oplossingen zijn voor het bieden van zorg. Van online afspraken tussen arts en patiënt, tot het inzien van je eigen zorgdossier in een online portaal.

Ook op het gebied van preventie van ziekten en het monitoren van de gezondheid, bieden online oplossingen uitkomst. Dit is waar connected care om de hoek komt kijken. Door de gezondheidszorg zo in te richten dat het aansluit op de wensen en behoeften van mensen, wat steeds vaker online en digitaal is, kunnen er weloverwogen beslissingen worden genomen met betrekking tot (preventieve) zorg, gezondheid en welzijn.

Definitie van connected care

‘Connected care’ kan op verschillende manieren worden geduid. In essentie gaat het er bij ‘connected care’ om dat er kwalitatieve (preventieve) zorg wordt geboden die gepersonaliseerd en online toegankelijk is. Verbondenheid, connection, is belangrijk voor goede zorg, care.

Connected care kan worden gezien als een werkwijze om de gezondheid van mensen te analyseren en op peil te houden. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën en digitale mogelijkheden. Gezondheidsgerelateerde gegevens worden verzameld en gedeeld, waardoor personen op het juiste moment zorg kunnen krijgen.

Voorbeelden van Connected Care

De technologieën en mogelijkheden voor connected care zijn continu in ontwikkeling. Voorbeelden van connected care zijn:

  • Een fitness-horloge/sporttracker helpt een patiënt om de met de zorgverlener afgesproken bewegingsdoelen te behalen en de voortgang van die doelen te monitoren.
  • Een controlesysteem op afstand, bijvoorbeeld in de vorm van een app, waarschuwt een diabetespatiënt wanneer zijn suikers te hoog zijn. De patiënt kan hierop anticiperen door zelf actie te ondernemen.
  • Een gewicht-app helpt iemand met overgewicht het huidige lichaamsgewicht en streefgewicht te monitoren. Een diëtist kan op afstand aanpassingen in het dieetplan voorstellen.

Meer weten over hoe connected care kan zorgen voor innovatie in de zorg? Download het e-boek ‘Zorgnetwerken die werken: De sleutel tot betere uitkomsten – verrassende inzichten uit onderzoek & praktijk of meld je aan voor de 2-daagse Masterclass Netwerkzorg.

Lees ook: Wat is netwerkzorg?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Welke aandoeningen vallen onder de ketenzorg?
Wat zijn de voordelen van blended care?

SPECIAAL VOOR JOU