Home » Wat is netwerkzorg?

Wat is netwerkzorg?

Personen die hulpbehoevend zijn en hier (intensieve) zorg en ondersteuning voor nodig hebben, maken vaak gebruik van een breed scala aan zorg- en hulpverleners; van specialisten in het ziekenhuis en huisartsenzorg tot mantelzorg, fysiotherapie, een diëtist, geestelijke gezondheidszorg, huishoudelijke hulp, thuiszorg, vrijwilligers en meer. Al deze zorgverleners vormen samen het zorgnetwerk van de hulpbehoevende. Door de patiënt wordt gebruik gemaakt van een (groot) netwerk van verschillende zorgverleners: netwerkzorg.

Hoe kan netwerkzorg goed worden geregeld, zodat de patiënt er optimaal van kan profiteren en het de kwaliteit van zorg verbetert.

Netwerkzorg | Doelstelling 

Het doel van netwerkzorg is de toegankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie van zorg te verbeteren en de patiënttevredenheid te verhogen. Hierdoor wordt waardegedreven zorg gerealiseerd. 

Bij netwerkzorg is het van belang dat alle betrokken partijen binnen een zorgnetwerk op een gecoördineerde manier samenwerken om de zorg voor een patiënt – of een groep patiënten – te optimaliseren. De zorgverleners en -aanbieders dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het realiseren van kwalitatieve zorg.

Organisatie van netwerkzorg

Hoe kun je op effectieve en efficiënte wijze netwerkzorg organiseren? Het Regenboogmodel kan helpen bij het in de praktijk brengen van netwerkzorg. In het Regenboogmodel worden 4 type zorgnetwerken onderscheiden: het Systeemnetwerk, het Organisatienetwerk, het Professionalnetwerk en het Patiëntennetwerk. Wil je meer weten over je hoe je netwerkzorg aan de hand van de verschillende types netwerken kunt organiseren? Lees dan ons uitgebreide artikel over ‘Wat je moet weten over netwerkzorg’.

Regenboogmodel - High Res

Effectieve netwerkzorg

Goed georganiseerde netwerkzorg biedt dé oplossing om toegankelijkheid, kwaliteit, patiënttevredenheid en efficiëntie van zorg centraal te stellen en te verbeteren. Wil je meer weten over netwerkzorg, de uitdagingen en kansen ervan en op welke wijze effectieve netwerkzorg ingericht kan worden? Download dan het e-boek ‘Zorgnetwerken die werken: De sleutel tot betere uitkomsten – verrassende inzichten uit onderzoek & praktijk’ of neem deel aan de 2-daagse Masterclass Netwerkzorg door dr. Pim Valentijn.

Lees ook: Wat is connected care?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat is 'Lean' werken in de zorg?
Wat is waardegedreven zorg?

SPECIAAL VOOR JOU