Home » Wat is het Quadruple Aim Model?

Wat is het Quadruple Aim Model?

En welke rol speelt het in de gezondheidszorg?

Het Triple Aim Model – ontwikkeld en uitgewerkt door Donald Berwick van het Institute for Healthcare Improvement – is een werk- en handelingswijze om de gezondheidszorg te optimaliseren aan de hand van 3 doelstellingen: het verbeteren van de ervaring die patiënten/cliënten hebben over de zorg, het verbeteren van de gezondheid van de algemene populatie en het verlagen van de zorgkosten per hoofd van de bevolking. Om deze doelen optimaal te bewerkstelligen is er een vierde doel aan toegevoegd, namelijk: het verbeteren van de ervaring en beleving van het personeel dat de zorgtaken uitvoert – het zorgpersoneel. Het toevoegen van deze belangrijke doelstelling maakt dat het model van Triple Aim naar Quadruple Aim gaat. Het idee is dat zonder een investering in het zorgpersoneel de andere drie doelen niet optimaal bereikt kunnen worden.

Van Triple Aim naar Quadruple Aim

De voorgenoemde drie doelstellingen van het Triple Aim Model zijn van cruciaal belang om de gezondheid van een bepaalde populatie en het zorgsysteem te optimaliseren. Echter – om deze doelstellingen optimaal te kunnen realiseren – is het van belang dat ook degenen die het uit moeten voeren in ogenschouw worden genomen: het zorgpersoneel.

Goede zorg begint bij goed zorgpersoneel. Wanneer zij hun werk op de beste wijze kunnen uitvoeren en hiervoor in voldoende mate gefaciliteerd worden, zal het gemakkelijker zijn om de andere drie doelstellingen te realiseren. Door ook de ervaring en beleving van het zorgpersoneel mee te nemen in besluitvorming en praktische uitvoering in de zorg, zal ook de patiëntervaring/patiënttevredenheid stijgen, de gezondheid van de populatie verbeteren en kan dit leiden tot een vermindering van zorgkosten.

Het Quadruple Aim Model dient gezien te worden als een werkwijze die richting geeft aan het structureren van het gezondheidssysteem – voor iedereen die betrokken is bij de zorg: zorgvragers én zorgverleners.

Wil je meer weten over het Quadruple Aim Model en wil je leren wat jij kan doen om de verschillende doelen in samenhang te bewerkstelligen? Download het e-boek ‘Zorgnetwerken die werken: De sleutel tot betere uitkomsten – verrassende inzichten uit onderzoek & praktijk’ of meld je aan voor de 2-daagse Masterclass Netwerkzorg.

Lees ook:  Wat betekent quadruple AIM?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat betekent Quadruple Aim?
Wat is een kwaliteitszorg adviseur?

SPECIAAL VOOR JOU