Home » Afscheid van werk | Het nieuwe balans model
By | Published On: 2 maart 2023| Tags: , | Views: 8|

Afscheid van werk | Het nieuwe balans model

Met pensioen gaan is een overgang naar een nieuw hoofdstuk in het leven. De structuur die werken biedt, valt weg wanneer je met pensioen gaat. Om goed voorbereid je pensioen in te gaan, is het belangrijk om te begrijpen welke zaken anders zullen zijn wanneer de pensioentijd aanbreekt. We leggen uit welke impact werken precies heeft en zetten de belangrijkste aspecten van het werkende leven op een rij.

De impact van werken

Werk is essentieel voor ons algehele welzijn en is noodzakelijk om financiële zekerheid voor de toekomst op te bouwen. Daarnaast zorgt het uitvoeren van werk ook voor structuur, zingeving, zelfvertrouwen en het opbouwen van sociale contacten.

Werken heeft een enorme impact, die wegvalt – of minder wordt – wanneer je met pensioen gaat.

Structuur
Werken zorgt voor structuur in het leven; je weet wat er (elke dag) te doen staat.

Zingeving
Voor velen biedt werken een uitlaatklep waarmee ze een zinvolle bijdrage kunnen leveren door hun kennis en vaardigheden in te zetten.

Zelfvertrouwen & Sociale contacten
Werken heeft effect op je zelfvertrouwen; gedurende je werkende leven heb je continu nieuwe kennis en ervaring vergaard, je hebt waardering ontvangen voor je werkzaamheden en je hebt je ontwikkeld tot de persoon die je nu bent.

Financiële zekerheid
Werken zorgt – in de meeste gevallen – voor een stabiel inkomen. Met pensioen gaan brengt financiële veranderingen met zich mee.

Praktische tips bij het afscheid nemen van werk

1.     Zorg dat je een plan hebt voor na je pensioen: denk na over je doelen, wensen en behoeften voor deze nieuwe levensfase.

2.     Overdragen: rond je openstaande werkzaamheden, taken en projecten zorgvuldig af en zorg voor een goede overdracht.

3.     Afbouwen en afscheid nemen: bedenk hoe je je werkende leven wilt afbouwen en op welke wijze jij graag afscheid wilt nemen van het werkende leven?