Home » Is je medewerker toe aan pensioen? 3 signalen voor de HRM-er
By | Published On: 10 juni 2021| Views: 163|

Is je medewerker toe aan pensioen? 3 signalen voor de HRM-er

Het is lang niet altijd duidelijk wanneer medewerkers toe zijn aan pensioen. Soms beseffen ze het zelf nog niet, of vinden ze het niet gepast erover te praten. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn om bij nieuwe projecten overgeslagen te worden, of dat collega’s hen anders gaan behandelen. Toch zullen medewerkers op een gegeven moment signalen af gaan geven dat ze toe zijn aan pensioen. In dit blog bespreek ik er 3, zodat jij als HRM-er weet waar je op moet letten en in kunt grijpen.

1. De motivatie neemt af

Een verminderde motivatie merk je vooral op in tijden van veranderingen, bij reorganisaties bijvoorbeeld. Is de medewerker toe aan pensioen, dan zal hij zich wat passiever opstellen, niet naar alle informatiebijeenkomsten gaan en weinig input geven over hun eigen rol in de nieuwe situatie. Wanneer je van de medewerker dingen hoort als “het zal mijn tijd wel duren” of “daar gaan we weer”, neem dit serieus.

2. De concentratie vermindert

Dit signaal is wat moeilijker te achterhalen omdat de medewerker zijn werk niet per se slecht uitvoert. Hij heeft alleen de energie niet meer om zich voor de volle 100% in te zetten. Om dit als werkgever te kunnen opmerken, moet je echt naar de kleine signalen van verminderde concentratie kijken: medewerkers die toe zijn aan hun pensioen kunnen minder output leveren, dwalen vaker af tijdens vergaderingen en leveren een minder constructieve bijdrage.

3. Ze maken hun vrije dagen op

Medewerkers die toe zijn aan hun pensioen hebben vaak meer tijd voor zichzelf nodig en moeten meestal langer opladen na lange werkweken. Deze zaken vallen niet direct op, maar wanneer een senior medewerker al aan het begin van het jaar al zijn vrije dagen heeft ingeboekt of halverwege het jaar zijn vrije dagen al heeft opgemaakt, kan dit een teken zijn dat hij de volle werkweken niet meer aankan.