Home » Is je medewerker toe aan pensioen? 3 signalen voor de HRM-er

Is je medewerker toe aan pensioen? 3 signalen voor de HRM-er

Het is lang niet altijd duidelijk wanneer medewerkers toe zijn aan pensioen. Soms beseffen ze het zelf nog niet, of vinden ze het niet gepast erover te praten. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn om bij nieuwe projecten overgeslagen te worden, of dat collega’s hen anders gaan behandelen. Toch zullen medewerkers op een gegeven moment signalen af gaan geven dat ze toe zijn aan pensioen. In dit blog bespreek ik er 3, zodat jij als HRM-er weet waar je op moet letten en in kunt grijpen.

1. De motivatie neemt af

Een verminderde motivatie merk je vooral op in tijden van veranderingen, bij reorganisaties bijvoorbeeld. Is de medewerker toe aan pensioen, dan zal hij zich wat passiever opstellen, niet naar alle informatiebijeenkomsten gaan en weinig input geven over hun eigen rol in de nieuwe situatie. Wanneer je van de medewerker dingen hoort als “het zal mijn tijd wel duren” of “daar gaan we weer”, neem dit serieus.

2. De concentratie vermindert

Dit signaal is wat moeilijker te achterhalen omdat de medewerker zijn werk niet per se slecht uitvoert. Hij heeft alleen de energie niet meer om zich voor de volle 100% in te zetten. Om dit als werkgever te kunnen opmerken, moet je echt naar de kleine signalen van verminderde concentratie kijken: medewerkers die toe zijn aan hun pensioen kunnen minder output leveren, dwalen vaker af tijdens vergaderingen en leveren een minder constructieve bijdrage.

3. Ze maken hun vrije dagen op

Medewerkers die toe zijn aan hun pensioen hebben vaak meer tijd voor zichzelf nodig en moeten meestal langer opladen na lange werkweken. Deze zaken vallen niet direct op, maar wanneer een senior medewerker al aan het begin van het jaar al zijn vrije dagen heeft ingeboekt of halverwege het jaar zijn vrije dagen al heeft opgemaakt, kan dit een teken zijn dat hij de volle werkweken niet meer aankan.

Wat kun je als HRM-er doen met deze signalen?

Wanneer je één van deze signalen oppikt, is de volgende stap een open gesprek te plannen met de medewerker: wat is er aan de hand? Ervaart hij nog wel voldoende uitdaging in het werk? Heeft hij nog voldoende energie om zijn werk te doen? Waar loopt hij verder tegenaan? Vervolgens kunnen jullie bespreken hoe jullie samen de laatste jaren voor het pensioen waardevol kunnen maken zodat de oudere medewerker zijn werkgeluk kan vasthouden. Dit doe je bijvoorbeeld door ruimte te creëren, mee te denken en door informatie te geven over de mogelijkheden in de laatste fase van het werkzame leven.

Creëer ruimte en denk mee

Wanneer de medewerker aangeeft dat hij zijn motivatie heeft verloren, kun je het werk uitdagender maken of op zoek gaan naar een nieuwe functie, bijvoorbeeld die van coach. Als verminderde energie het probleem is, bekijk dan hoe jullie de vrije dagen beter over het jaar kunnen verspreiden of kortere werkdagen en meer pauzes kunnen inplannen. Als je ruimte creëert voor herstel, merkt de medewerker dit aan zijn energieniveau. En geef je oudere medewerkers vooral de tip naar buiten te gaan! Minstens één keer per dag. Dit is goed voor de vitaliteit van alle medewerkers, maar zeker voor mensen die zich in de laatste jaren voor hun pensioen bevinden. Schroom niet mee te denken over oplossingen om de motivatie, concentratie en het energieniveau weer op te krikken, dit wordt vaak enorm gewaardeerd.

Deel je kennis over de mogelijkheden

De mogelijkheden om senior medewerkers zo lang mogelijk gemotiveerd, betrokken en goed inzetbaar te houden, zijn er dus in overvloed. Overleg met de medewerker wat er allemaal kan en bespreek dit ook met de direct leidinggevende. Zij maken de medewerkers dagelijks mee en weten vaak wat er nodig is om iemand beter te laten functioneren. Neem als HRM-er vooral de rol van adviseur op je. Wees helder en communiceer de regels en procedures. Doe dit met alle medewerkers zodat ook zij weten wat er mogelijk is wanneer zij bijna met pensioen gaan. Veel cao’s hebben bijvoorbeeld vrije dagen voor oudere medewerkers. Maak daar gebruik van! Zo deel je je kennis met de medewerkers en begeleid je hen in de aanloop naar hun pensioen. Je zult zien dat deze ondersteuning waardevol is, voor de medewerker, zijn team en daarmee de organisatie in z’n algemeen.

Je medewerker is toe aan pensioen: en dan?

Vroeg of laat zijn je senior medewerkers toe aan pensioen. Wil je hen ook goed begeleiden in hun laatste werkzame jaren? Bekijk dan de Pensioen in zicht trainingen. Deze bieden een stuk verdieping én praktische handvatten voor de medewerkers die hun pensioen in zicht hebben. De trainingen kunnen we ook op maat maken zodat ze aansluiten op de specifieke behoeften van jouw mensen en organisatie.

Nieuwsgierig geworden naar hoe je je oudere medewerkers optimaal kan ondersteunen? Wil je meer weten over goed werkgeverschap voor oudere medewerkers? Download ons e-book ‘Wijs met grijs’. Boordevol tips en achtergrondinformatie over het benutten van de kracht van oudere medewerkers.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat je moet weten over uitkomstbekostiging
PIZ 35 vitaliteit oudere medewerkersVitaliteit van oudere medewerkers? Feiten en cijfers

SPECIAAL VOOR JOU