Home » Zo houd je je medewerkers gezond
By | Published On: 10 juni 2021| Views: 237|

Zo houd je je medewerkers gezond

Burn-out, bore-out, een ingrijpende gebeurtenis in de privésferen, een conflict op het werk of een ernstige ziekte: allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een medewerker een tijdje niet goed inzetbaar is, of zelfs helemaal uitvalt. Dit kost een organisatie veel geld en voor de werknemer is het een enorme tegenvaller. Ongewild worden andere collega’s extra belast en voor de meeste mensen is werken een tijdsbesteding die hen zelfvertrouwen, sociale contacten en structuur biedt. Zowel werkgever als werknemer hebben er dus baat bij dat medewerkers gezond blijven. Maar hoe pak je dit aan? En wie is waar precies verantwoordelijk voor?

Een gezonde medewerker is beter inzetbaar en heeft meer plezier in zijn of haar werk. Daarom is gezondheid een steeds belangrijkere pijler voor bedrijven. Zij hebben verschillende mogelijkheden om hun medewerkers gezond te houden. Zo kunnen zij een gezonde levensstijl stimuleren, preventieve gesprekken voeren met de bedrijfsarts, verveling voorkomen, flexibel zijn in hun regels en procedures, en demotie bespreekbaar maken. Het adagium “voorkomen is beter dan genezen” is hier echt van toepassing, en dat dringt bij steeds meer bedrijven door. Goed nieuws!

Wie gaat hierover?

Maar bij wie ligt eigenlijk de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van deze stappen? Bij de medewerker of bij de organisatie? Een veel gehoord antwoord is: “een gezonde leefstijl is de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker”, maar een werkgever kan dit wel stimuleren en faciliteren. Zo ligt er bijvoorbeeld een taak voor de HR-manager om een beleid uit te zetten voor het duurzaam inzetbaar houden van de medewerkers en voor de teamleider om goed te letten op de signalen van de medewerker. Bij de medewerker ligt er een taak om de gezondheidsaspecten op tijd met de teamleider of de HR-manager te bespreken.

Als HR-manager kun hierover afspraken maken met je medewerkers, maar effectiever is het om hen faciliteiten te bieden die hen gezond houden of maken. Maak het aantrekkelijk maar vooral makkelijk om gezond bezig te zijn. Bied bijvoorbeeld gezond en vers eten aan in de kantine, stimuleer het nemen van de trap in plaats van de lift, bied een fiets-stimuleringsregeling aan en organiseer een HR-spreekuur over gezondheid.

Waar moet je als organisatie op letten?

Om medewerkers gezond te houden, kun je als HR-manager dus versc