Home » Waarom digitaliseren in de zorg?

Waarom digitaliseren in de zorg?

De digitalisering van de samenleving is niet meer weg te denken en wordt steeds verder uitgebreid. Ook de zorg ontkomt niet aan deze digitalisering. Door middel van technische innovaties, software, hardware en online diensten wordt getracht de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en te verbeteren. Het gaat in dit geval niet om één grote verandering, maar verschillende (technische) stappen die in gang worden gezet om de zorg steeds verder te verbeteren en te optimaliseren. Welke voordelen levert het digitaliseren in de zorg – voor de verschillende betrokkenen – op?

Digitaliseren in de zorg | De voordelen

Het digitaliseren in de zorg levert voor zowel zorgverleners als zorgnemers diverse voordelen op. De belangrijkste voordelen:

  • Online inzicht in resultaten en behandeling

Doordat zorgverleners onderzoeksresultaten kunnen delen in een online omgeving en deze door de patiënten kunnen worden ingezien, hoeven er geen – of minder -fysieke afspraken te worden gemaakt. Zorgverleners en zorggevers kunnen op vrijwel elke locatie – op een laagdrempelige manier – het digitaal patiëntendossier inzien.

  • Verbeterde communicatie en afstemming tussen verschillende zorgverleners

In veel gevallen zijn er bij zorg meerdere zorgverleners betrokken. Het is van groot belang dat de verschillende specialisten efficiënt met elkaar kunnen communiceren om de beste zorg te kunnen bieden. Met behulp van een goed ingerichte digitale informatie-uitwisselingsmogelijkheid zijn zorgverleners altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen m.b.t. een patiënt.

  • Minder administratie

Digitalisering zorgt voor een consistentere en efficiëntere kwaliteit van de zorg. Statistieken tonen aan dat administratieve taken leiden tot een verminderde productiviteit van artsen (Digital Health Buzz, 2020). Door deze handmatige taken te automatiseren, neemt de administratielast voor zorgpersoneel af, waardoor ze zich meer kunnen richten op de behandeling van patiënten.

Digitalisering van de zorg kan van grote waarde zijn voor zowel zorgpersoneel als de patiënt. Naast voorgenoemde voordelen, biedt digitalisering ook de mogelijkheid om zorgkosten te drukken. Door te investeren in digitale zorg, kunnen de zorgkosten met tot wel 18% worden verlaagd.

Lees ook: Wat houdt innovatie in de zorg in?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Hoe verbeter je de patiënt journey?
Waar moet goede zorg aan voldoen?

SPECIAAL VOOR JOU