Home » Wat zijn de nadelen van vervroegd pensioen?
By | Published On: 18 augustus 2022| Views: 61|

Wat zijn de nadelen van vervroegd pensioen?

Vervroegd met pensioen gaan is voor veel mensen een grote droom; niet meer hoeven werken, geen werkverplichtingen meer en genieten van de vrije tijd. Steeds meer mensen kijken dan ook naar de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Er zitten vele voordelen aan vervroegd met pensioen gaan, maar wat zijn de nadelen? In dit artikel lichten we het toe.

Mag je vervroegd met pensioen gaan?

Vervroegd met pensioen gaan, mag altijd. Over het algemeen wordt met ‘vervroegd pensioen’ bedoeld dat je eerder stopt met werken dan de reguliere pensioenleeftijd. Niemand houd je tegen om (eerder) te stoppen met werken. Er zitten echter wel wat consequenties aan het eerder stoppen met werken. De consequenties bevinden zich voornamelijk op het gebied van financiën. Het is daarom verstandig om goed uit te zoeken of het in jouw situatie haalbaar is om eerder met pensioen te gaan.

Vervroegd met pensioen | De nadelen

Eerder stoppen met werken biedt vele voordelen, maar er kleven ook enkele nadelen aan, waaronder;

  • Je krijgt nog geen AOW-uitkering
  • Je betaalt nog het hogere belastingtarief totdat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt; m.a.w. je loopt fiscale voordelen mis
  • Vervoegd met pensioen gaan klinkt ideaal, maar is dit het ook echt wel? Bedenk goed hoe je de tijd gaat invullen; hoe blijf je fit & vitaal en wat zijn je doelen en uitdagingen?

Eerder met pensioen | Advies

Wil jij verkennen wat de mogelijkheden zijn om vervroegd met pensioen te gaan? Schakel een adviseur van Essenburgh in en bekijk de mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn. Misschien sta je er financieel dusdanig goed voor dat je eerder met pensioen kunt gaan. Maar misschien is het ook wel verstandig om wat langer door te werken of iets minder te gaan werken.

Essenburgh adviseert je graag m.b.t. jouw pensioen- en financiële planning. We helpen je om de complexe materie eenvoudig en inzichtelijk te maken om vervolgens de juiste keuzes te kunnen maken.