Werken na het pensioen
Wanneer je (bijna) met pensioen gaat, breekt er een nieuwe levensfase aan. Misschien kijk jij hier reikhalzend naar uit. Want er zijn veel mogelijkheden om dingen te doen waar tijdens het werkzame leven geen – of minder – tijd voor was. Terwijl iemand anders juist de dagelijkse structuur en de sociale en maatschappelijke waarde die werk met zich meebrengt mist.
Om toch maatschappelijk betrokken te blijven en een gevoel van zingeving te behouden, kiezen sommige gepensioneerden ervoor om – in welke vorm dan ook – te blijven werken na het pensioen.
In dit artikel bespreken we verschillende overwegingen en mogelijkheden voor werken na de pensioengerechtigde leeftijd.
Waarom werken na het pensioen?
Er zijn verschillende redenen waarom je na je pensionering zou kunnen blijven werken. Het is goed om voor jezelf te bepalen waarom je na je pensioen nog door zou willen werken. Zo kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijk zijn om door te werken, omdat je opgebouwde pensioen en AOW misschien niet voldoende is om je gewenste levensstijl te behouden.
Daarnaast biedt werken na het pensioen de mogelijkheid om maatschappelijk relevant te blijven, nieuwe vaardigheden te leren en sociale contacten te onderhouden. Werken na het pensioen kan zorgen voor een gevoel van zingeving en nuttigheid – wat ook bijdraagt aan een goede gezondheid.
Mogelijkheden voor werken tijdens je pensioen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om na het pensioen te blijven werken. We lichten enkele opties toe.
• Blijven werken in dienstverband
Je kunt na je pensioen blijven werken voor je werkgever in een dienstverband. Dit kan voor onbepaalde of bepaalde tijd zijn. Wel is het goed om te weten dat – in de meeste gevallen – een werkgever geen premies voor werknemersverzekeringen meer hoeft te betalen voor iemand die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Hierdoor ben je als werknemer niet verzekerd tegen inkomensverlies bij bijvoorbeeld ziekte. Ook vindt er doorgaans geen pensioenopbouw meer plaats als je na je pensioen blijft werken. Wanneer je bij je werkgever wilt blijven werken na je pensionering, maak hier dan goede en duidelijke afspraken over.
• Werken via een uitzendbureau
Er zijn uitzendbureaus die zich specifiek richten op het inzetten van gepensioneerden. Het gaat dan vaak om banen met een flexibel karakter. Je hebt dan een dienstverband met het uitzendbureau en het uitzendbureau is verantwoordelijk voor alle werkgeversrisico’s. Voorbeelden van dergelijke uitzendbureaus zijn 65plus en ErvarenJaren.
• Een eigen bedrijf of freelancen na je pensioen
Na je pensioen als zelfstandige werken kan ook een optie zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een eigen bedrijf op te starten of als freelancer te gaan werken. Bedenk wel dat hier veel regelwerk bij komt kijken, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het bepalen van de rechtsvorm en bedrijfsnaam, het bijhouden van de administratie en het regelen van belastingzaken. Lees meer over het starten van een eigen bedrijf op de website van de KVK.
• Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is een mooie manier om maatschappelijk relevant te blijven, nieuwe contacten op te doen en nieuwe vaardigheden te leren. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen bij een museum, een dierenasiel of een sportvereniging. Meer over het werken als vrijwilliger na je pensioen, lees je in het artikel ‘Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!’.
• Inkomsten uit hobby’s en eenmalige activiteiten
Ook kun je inkomsten verdienen met activiteiten die je als hobby uitoefent, zoals het geven van gastcolleges of het helpen van anderen bij hun belastingaangifte. Deze inkomsten hoef je in veel gevallen niet op te geven bij de Belastingdienst.
Balans vinden in werken na je pensioen
Het vinden van de juiste balans tussen werk en ontspanning is belangrijk – zeker wanneer je gepensioneerd bent en ervoor kiest om toch nog te blijven werken. Het Nieuwe Balans Model van Essenburgh kan hierbij helpen. Door bewust bezig te zijn met de elementen Leefritme, Gezondheid, Relaties, Waarden, Financiën en Leren zorg je ervoor dat je de balans behoudt. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om flexibel te werken, zodat je genoeg tijd overhoudt voor zaken die je ook belangrijk vindt.
Deel dit artikel!
Vind de Pensioen in Zicht® training die bij je past!
Bij Essenburgh volg je een Pensioen In Zicht Training op een manier die bij je past. Zo kun je kiezen uit een 3-daagse training op een unieke locatie, een training die aansluit op je (nieuwe) hobby, een meerdaagse (actieve) training in het buitenland of volg de training via een e-learning module.