Home » Wat is een mini pensioen?
By | Published On: 13 september 2022| Views: 63|

Wat is een mini pensioen?

Een ‘mini-pensioen’ heeft twee betekenissen. Aan de ene kant kan het gaan om financiën; in dit geval heb je een klein pensioen opgebouwd. Aan de andere kant kan het bij een ‘mini-pensioen’ gaan om een korte tijd ‘met pensioen’ te gaan. We lichten beide vormen toe in dit artikel.

Financiën: Mini pensioen opgebouwd

Als je een korte tijd bij een bepaalde werkgever hebt gewerkt, heb je daar misschien een klein pensioen opgebouwd. In dit geval is het mogelijk om dit kleine pensioen – ook bekend als ‘minipensioen’ – af te kopen. Een pensioen afkopen betekent dat je je opgebouwde pensioen eerder laat uitbetalen. Na je pensionering ontvang je dit bedrag dan niet meer. Als je wilt weten of je ergens een minipensioen hebt opgebouwd, kun je dit bekijken op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Het afkopen van een klein pensioen is wel gebonden aan voorwaarden:

  • Het opgebouwde pensioenbedrag mag niet hoger zijn dan €520,35 bruto per jaar
  • Het pensioen moet zijn opgebouwd vóór 1 januari 2018 en er zijn minimaal twee jaar voorbij gegaan waarin geen waardeoverdracht is aangevraagd.

Meer weten over (het afkopen) van minipensioenen?

Meerdere keren met pensioen: mini pensioen

Naast de ‘financiële versie’ van het mini pensioen, kan je het mini pensioen ook zien als ‘een korte tijd met pensioen gaan’. Zie het als een sabbatical. Tijdens dit mini pensioen stop je voor een bepaalde tijd met werken en kun je je dromen najagen waar je normaliter – wanneer je werkt – geen of te weinig tijd voor hebt. Ga je bijvoorbeeld een paar maanden op wereldreis? Neem je de tijd om je baan on hold te zetten om je te richten op gezinsuitbreiding? Er zijn vele verschillende mogelijkheden om een mini pensioen in te vullen. Tijdens dit mini pensioen neem je echter ook de tijd om na te denken over je toekomst. Wat zijn je dromen en wensen voor je verdere loopbaan?

Ook interessant:

Plan je pensioen!

Een Pensioen In Zicht cursus kan helpen om te bepalen wanneer je met pensioen kunt. Misschien dat jij wel eerder met pensioen kunt gaan dan dat je denkt! In de cursus komen verschillende aspecten van met pensioen gaan – waaronder de financiën – aan bod.

Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen met betrekking tot je financiële planning.